Wil je graag aan de slag met tuinhout dan kun je uit verschillende houtsoorten kiezen. Hieronder vind je alle hout soorten uit ons assortiment, zodat je zelf kunt kiezen wat bij jouw tuinproject past.
Je kunt de houtsoorten onderverdelen in twee groepen, namelijk naaldhout, ook wel zacht hout genoemd, en hardhout. Hardhout komt van bomen die langzaam groeien, hierdoor zijn hardhout houtsoorten vaak duurzamer dan naaldhout.
Naaldhout soorten
Naaldhout is zacht hout, over het algemeen minder duurzaam en soms ook van nature niet geschikt als tuinhout. Wij leveren verschillende naaldhoutsoorten die bewerkt zijn, zodat je deze houtsoorten ook buiten kunt toepassen. Dit noemen we ook wel gewolmaniseerd hout of geïmpregneerd hout. Je kunt kiezen uit geïmpregneerd grenen, vuren en douglas hout. Daarnaast is douglas hout ook onbehandeld verkrijgbaar, omdat deze houtsoort van nature wat duurzamer is dan grenen en vuren.
Grenenhout is zacht hout en van nature niet geschikt om buiten toe te passen. De kleur is licht en zonder behandeling vergrijst het door weersinvloeden.
Geïmpregneerd grenen kan wel gebruikt worden in de tuin en daarom vind je bij ons een ruim assortiment geïmpregneerd grenenhout.
Ook vuren is een zacht houtsoort die van nature niet geschikt is voor buitentoepassing. Het heeft een neutrale, lichte kleur die door weersinvloeden vergrijst tenzij het behandeld wordt.
In ons assortiment vind je daarom geïmpregneerd vuren, dit is beter bestand tegen vocht en kan daardoor ook prima gebruikt worden voor een schutting of tuindeur.
Douglas hout is een populaire zacht houtsoort die van nature duurzamer is dan grenen en vuren. Daarom wordt douglas ook vaak onbehandeld toegepast in de tuin. Je vindt bij ons ook producten van geïmpregneerd douglas in diverse kleuren en zwart gespoten. Het onbehandelde douglas staat bekend om de roze achtige kleur die na verloop van tijd mooi verkleurt naar zilvergrijs.
Hardhout soorten
Hardhout is ook letterlijk hard hout en heeft van nature een langere levensduur dan naaldhout. Er zijn tropische hardhoutsoorten, zoals bijvoorbeeld bankirai en padoek. In ons blog over hardhout soorten leggen we uitgebreid uit wat de verschillen zijn en welke hardhoutsoort geschikt is voor jouw tuinproject. Naast tropische soorten hardhout zijn er ook de zogenaamde Europese hardhoutsoorten, zoals eikenhout en kastanjehout.Bekijk alle hardhout producten.
Bankirai en kapur zijn hardhout soorten met een lange levensduur. Het is wel belangrijk om deze houtsoort boven de grond te plaatsen als je lang wilt genieten van het hout. Wil je hardhout in de grond plaatsen, dan kun je beter kiezen voor een andere hardhout soort zoals angelim vermelho of azobé.
De kleur van bankirai en kapur is warm bruin en vergrijst na verloop van tijd als het buiten staat. Als je het hout behandelt met olie kun je de originele kleur behouden.
De hardhoutsoort angelim vermelho is zeer duurzaam en kan ook goed tegen grondcontact. Daarom wordt het vaak in tuinen gebruikt als onderligger voor vlonderplanken.
Angelim vermelho heeft een warme, bruine kleur en vergrijst na verloop van tijd tenzij je het hout behandelt met olie.
Net als angelim vermelho is ook azobé hout zeer duurzaam en goed bestand tegen vocht. Deze hardhoutsoort is wel wat minder ‘stabiel’ wat betekent dat het sneller kan kromtrekken. Je vindt onder meer schuttingpalen van azobe hout in ons assortiment.
Het hout heeft een warme, bruine kleur die door weersinvloeden vergrijst. Om de originele kleur te behouden, wordt deze houtsoort vaak behandeld met olie.
Keruing hardhout is vooral geschikt om boven de grond te plaatsen. De kleur is warm bruin en vergrijst na verloop van tijd tenzij je het hout behandelt met olie. Keruing is een stabiele hardhoutsoort die minder snel kromtrekt en heel geschikt voor schuttingen.
Je vindt in ons assortiment verschillende tuinschermen en tuindeuren van keruing hardhout.
Padoek/padouk is een bijzondere hardhoutsoort en zeer duurzaam. De kleur is van nature rood, maar vergrijst naar een prachtige grijstint. De exclusieve uitstraling maakt padoek hout erg populair. Het wordt vooral toegepast als vlonderplank, maar ook als schutting.
In ons assortiment vind je vlonderplanken en planken van padoek hout.
Eikenhout is een oersterke Europese hardhout soort en geliefd vanwege de robuuste structuur. Het hout staat bekend om de prachtige vergrijzing en scheuren die zorgt voor een karakteristieke, landelijke uitstraling. De scheuren zijn een natuurlijke eigenschap van het hout, maar heeft geen invloed op de levensduur ervan.
In ons assortiment vind je tuinhout, schuttingen en tuindeuren van eikenhout.
Kastanjehout wordt ook Europees hardhout genoemd vanwege de lange levensduur. In de tuin zie je deze houtsoort vaak als schapenhek. Het hout is van nature zeer duurzaam en heeft een grillige vorm.
De kleur van kastanjehout vergrijst snel door weersinvloeden wat de landelijke uitstraling benadrukt.
Robinia wordt weleens verward met acaciahout, maar dat klopt niet. Acaciabomen groeien niet in Europa en robinia bomen wel. Met eigenschappen als zeer sterk en lange levensduur is robinia zeker geschikt om in de tuin toe te passen. Door de grillige structuur doet het hout denken aan kastanjehout, maar het grote verschil is de langere levensduur van robinia.
Thermisch gemodificeerd hout
In ons assortiment vind je ook thermisch gemodificeerd hout oftewel thermowood. Dit zijn houtsoorten die door een thermische behandeling duurzamer zijn gemaakt. Wil je er meer over weten? Lees dan hier meer over thermowood.
Een mooie, egale uitstraling, daar staat ayous hout om bekend. Van nature is het hout niet duurzaam en daardoor niet zo geschikt om buiten toe te passen. Om toch gebruik te kunnen maken van deze mooie houtsoort wordt het thermisch gemodificeerd. Hierdoor wordt de levensduur 20 tot 25 jaar en kun je het bijvoorbeeld als gevelbekleding gebruiken.
Net als eikenhout heeft frake hout een prachtige rustieke uitstraling, maar frake is van nature niet duurzaam. Dankzij thermische modificatie kunnen we deze houtsoort toch buiten toepassen. De behandeling met hitte en stoom verlengt de levensduur tot gemiddeld 20 – 25 jaar. En thermo frake is bovendien licht van gewicht, waardoor het ideaal is als gevelbekleding.
Ben je op zoek naar andere houtsoorten of weet je niet welk houtsoort bij jouw tuinproject past? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag met advies over houtsoorten!