close2

Hardhouten planken

In ons assortiment vind je verschillende soorten hardhouten planken. Zo kun je precies de uitstraling kiezen die bij je project past. Er zijn geschaafde hardhouten planken, maar ook fijnbezaagde planken die licht ruw zijn. Daarnaast hebben we fraaie hardhouten planken met een elegante v-groef, waar je een prachtige schutting mee maakt of extra dikke planken die als damwand gebruikt kunnen worden. Op zoek naar hardhouten planken voor je vlonder? Bekijk hier ons assortiment hardhouten vlonderplanken.

Filteren
close2

8 producten

Filteren
close2

8 producten

Hardhouten schutting maken

Je kunt natuurlijk kiezen voor een kant en klare hardhouten schutting, maar zelf een schutting met hardhouten planken maken is ook een mooie uitdaging. Je kunt dan helemaal zelf bepalen hoe deze eruit komt te zien en hoe hoog de schutting wordt.

Een aantal tips:

  • Gebruik hardhouten palen en plaats deze maximaal 150 cm uit elkaar. De hardhouten plank kun je aan beide kanten aan een paal bevestigen. Doordat je zelf de plek van de planken kiest, bepaal je dus ook zelf hoeveel doorkijk de schutting uiteindelijk heeft.
  • De hardhout planken kun je het beste bevestigen met RVS schroeven. In het hout zit namelijk looizuur dat reageert op metaal. Als je geen roestvrij stalen bevestigingsmateriaal gebruikt, kan dat zorgen voor lelijke vlekken op het hout. In ons assortiment schroeven vind je het juiste bevestigingsmateriaal.

Wanneer je voor een zichtdichte schutting gaat, kan je er ook voor kiezen om hardhouten rabatdelen te gebruiken. Deze hardhouten planken zijn voorzien van een messing en groef, waardoor ze gemakkelijk in elkaar schuiven. In combinatie met hardhouten gleufpalen of aluminium schuttingpalen bouw je gemakkelijk zelf een stevige en zichtdichte rabatschutting!

Hardhouten damwandplanken

Hardhout kan van nature goed tegen vocht en heeft een lange levensduur. Daarom hebben wij ook speciale hardhouten damwandplanken in ons assortiment. Deze dikke planken zijn gemaakt van angelim vermelho hardhout en zijn rondom geschaafd. Daarnaast zijn ze voorzien van een speciaal profiel, waardoor de hardhouten planken mooi in elkaar vallen en zo een stevige wand vormen die gebruikt kan worden als grondkering of beschoeiing.

Veelgestelde vragen over hardhouten planken

Wij krijgen regelmatig vragen over hardhouten planken, hieronder geven we alvast antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust even contact met ons op! Dat kan via telefoon, e-mail en chat. Maar je bent uiteraard ook van harte welkom bij een van onze vestigingen, je kunt dan ook een kijkje nemen in een showtuin om zelf te zien of hardhout bij jouw tuinproject past.

Welke afmetingen zijn beschikbaar voor hardhouten planken?

In ons assortiment hardhouten planken vind je verschillende afmetingen. Welke afmeting voor jou werkt, hangt sterk af van de toepassing. Zo kan je met hardhouten planken met een kopmaat van 1,6x14,5 cm, 2x20 cm of 2,8x19 cm een stevige schutting neerzetten. Voor een hardhouten damwand raden we wat dikkere planken aan, zoals kopmaat van 3x18,5 cm. Daarnaast zijn onze planken in veel verschillende lengtes beschikbaar. Of je nou een plank van 2 meter of van 6 meter zoekt, dit is allemaal mogelijk!

Wat zijn de beste toepassingen voor hardhouten planken?

Hardhouten planken kan je voor veel verschillende tuinhout projecten gebruiken. Zet bijvoorbeeld een stevige schutting neer of verstevig je oever met hardhouten damwandplanken! Ook voor een vlonder zijn hardhouten planken of padouk planken uitermate geschikt. Het voordeel van een hardhouten plank is dat deze goed bestand is tegen vocht en lang meegaat, waardoor toepassingen aan het water of in de grond geen probleem zijn.

Hoe kan ik hardhouten planken onderhouden?

Hoewel hardhouten planken van nature erg stevig zijn en lang meegaan, kan je de levensduur nóg verder verlengen door deze goed te onderhouden. Gebruik hiervoor de speciale bankirai olie, die het hout beschermen tegen uitdroging en uv-straling. Naast dat dit de levensduur verlengt, zorgt dit ervoor dat het hout minder snel vergrijst. Hierdoor hou je de mooi bruine rode kleur van hardhouten planken! Voor optimale bescherming en kleurbehoud raden we aan de hardhouten planken één keer per jaar te behandelen.

Wat zijn de verschillen in hardhoutsoorten?

Er zijn meerdere soorten hardhout en welke houtsoort je nodig hebt, is afhankelijk van je tuinproject. Je vindt alle informatie over ons blog over verschillende hardhoutsoorten.

Bekijk ook onze andere hardhout producten:

Hardhouten palen

Hardhouten balken

Hardhouten beschoeiingen