close2
Hardhout soorten: wat zijn de verschillen?
BLOG ARTIKEL

Hardhout soorten: wat zijn de verschillen?

date 09 augustus 2022 | Houtsoorten, Hardhout

Hard - hout, het klinkt zo logisch. Een harde houtsoort, toch? Dat klopt inderdaad helemaal! Maar wist je ook al dat er veel verschillende hardhout soorten zijn? Eigenlijk is ieder soort geschikt voor een andere toepassing. Om je een goed beeld te geven hebben we de hardhoutsoorten in ons assortiment voor je op een rijtje gezet.

Hardhout soorten & levensduur

Hardhout is afkomstig van bomen die langzaam groeien. Daardoor is het hout letterlijk ‘harder’ en sterker dan bijvoorbeeld naaldhout. Op onze website vind je schuttingen, (vlonder)planken, balken en palen van verschillende soorten hardhout, waarbij de levensduur per soort kan verschillen. Ook is de toepassing van het hout erg belangrijk. Voor toepassingen onder of in de grond/water is ons advies om altijd te kiezen voor hardhout soorten met een duurzaamheidsklasse 1 of 2. Ga je hardhout boven de grond plaatsen als tuinscherm of vlonderplank? Dan zijn hardhout soorten met duurzaamheidsklasse 3 een goede keuze. Het klinkt misschien niet zo logisch, toch is dit hout meestal ‘stabieler’ en trekt minder snel krom dan hardhout soorten met een duurzaamheidsklasse 1 of 2.

Bekijk hieronder alle informatie over de soorten hardhout in ons assortiment: Bankirai, Kapur, Angelim Vermelho, Azobé, Keruing en Padoek.

Bankirai (bangkirai) / Kapur


Belangrijkste feiten bankirai 

Duurzaamheidsklasse:
2
Boomsoort:
shorea spp.
Groeihoogte:
35-85 meter
Herkomst:
Maleisië en Indonesië
Certificeringen:
EUTR, FSC, Indonesian legal wood

Hardhout rabatdelen bankirai kapur

Belangrijkste feiten kapur

Duurzaamheidsklasse:
2
Boomsoort:
dryobalanops spp.
Groeihoogte:
60-90 meter
Herkomst:
Zuidoost-Azië
Certificeringen:
EUTR, PEFC, FSC

Vlonderplanken hardhout bankirai kapur

De bankirai/kapur producten in ons assortiment:

In ons assortiment vind je diverse bankirai en kapur producten producten die voornamelijk geschikt zijn voor bovengrondse toepassing. Dat is een bewuste keuze, want bankirai / kapur zijn duurzame houtsoorten met een gemiddelde levensduur van 15 tot 20 jaar, als deze boven de grond worden geplaatst. Daarnaast zijn bankirai en kapur ook erg stabiele hardhoutsoorten: dit betekent dat het hout minder snel kromtrekt dan andere hardhoutsoorten. En dát maakt bankirai de ideale keuze voor mooie en duurzame vlonderplanken en vlondertegels.

Bankirai en kapur zijn verschillende houtsoorten, maar lijken ontzettend veel op elkaar en zijn daardoor geschikt voor dezelfde toepassingen. Vandaar dat we deze soorten in ons overzicht bij elkaar hebben gezet.

Angelim Vermelho


Belangrijkste feiten

  • Duurzaamheidsklasse: 1
  • Boomsoort: dinizia excelsa ducke
  • Groeihoogte: 30-65 meter
  • Herkomst: Brazilië en Guyana
  • Certificeringen: EUTR, FSC

 

Angelim Vermelho onderliggers hardhout

De angelim vermelho producten in ons assortiment:

Angelim vermelho hardhout is de perfecte keuze voor gebruik in de grond of in het water. Het is ontzettend duurzaam hout dat erg sterk is en lang meegaat: de gemiddelde levensduur is zelfs 25 jaar! In ons assortiment vind je dan ook palen van deze houtsoort, zodat je jarenlang kunt genieten van een schutting die stevig staat. Bovendien is angelim vermelho stabieler dan azobé hardhout en trekt minder snel krom, waardoor het een geschikt houtsoort is als onderconstructie (onderligger) voor vlonderplanken. Een ander groot verschil tussen deze houtsoort is dat angelim vermelho een kenmerkende, sterke geur heeft en azobé niet.

Azobé


Belangrijkste feiten

Duurzaamheidsklasse: 1
Boomsoort: lophira alata
Groeihoogte: 30-50 meter
Herkomst: West- en Midden-Afrika
Certificeringen: EUTR, FSC
Palen azobé hardhout

De azobé producten in ons assortiment:

Azobé is een sterke hardhoutsoort die goed bestand is tegen vocht en insecten. Dat maakt deze houtsoort erg geschikt voor toepassingen in de grond en daarom vind je in ons assortiment onder meer palen van azobé hardhout. De gemiddelde levensduur is maar liefst 25 jaar, waardoor je dus lang kunt genieten van een schutting met deze palen of een vlonder met funderingspaaltjes van azobé hout. Daarnaast hebben we ook damwanden in ons assortiment, waarmee je bijvoorbeeld beschoeiing bij een beek kunt plaatsen. En met azobé buigstrips kun je een mooie kantopsluiting maken tussen bijvoorbeeld grind en gras.

Keruing


Belangrijkste feiten

Duurzaamheidsklasse: 3
Boomsoort: dryobalanops spp.
Groeihoogte: 30-60 meter
Herkomst: Indonesië
Certificeringen: EUTR, Indonesian Legal Wood
Keruing hardhouten tuinscherm

De keruing producten in ons assortiment:

Keruing is een mooie hardhoutsoort die wat minder duurzaam is dan de rest van de hardhoutsoorten in ons assortiment. En daarom is het niet geschikt voor toepassing in de grond, maar voor gebruik boven de grond is het een prima keuze. Bovendien is het relatief stabiel hout, hout wat dus minder snel kromtrekt. Daarom vind je vooral schuttinghout, tuinschermen, tuindeuren en afdeklatten van keruing hardhout in ons assortiment. De gemiddelde levensduur van dit hout is gemiddeld zo’n 15 jaar als je het hout boven de grond plaatst.
Wij raden het af om keruing als vlonderplank te gebruiken, omdat dit hardhoutsoort ‘hars houdend’ is. Hars treedt uit het hout als de zon schijnt en dat zorgt voor een plakkerige vlonder.

Padoek


Belangrijkste feiten

Duurzaamheidsklasse: 1
Boomsoort: pterocarpus soyauxii
Groeihoogte: 25-35 meter
Herkomst: West-Afrika
Certificeringen: EUTR, FSC
padoek vlonderplanken padouk hardhout

De padoek producten in ons assortiment:

Padoek is een bijzondere hardhoutsoort en heeft van nature een kenmerkende, felrode kleur. Dit verkleurt zeer snel (vaak al binnen een paar weken) naar een prachtige grijstint. Een groot voordeel is dat de mooie houttekening zichtbaar blijft, waardoor het hout een luxe uitstraling heeft. Padoek hardhout is ook erg duurzaam, het gaat gemiddeld 20 tot 25 jaar mee! Het voordeel van deze hardhoutsoort is dat het niet alleen duurzaam, maar ook stabiel hout is. Daardoor is het een geschikte houtsoort voor vlonderplanken en schuttingplanken. Bekijk hier bijvoorbeeld hoe padouk is toegepast als vlonder en schutting aan het water.

Omdat padoek hout zo stabiel is, kun je vlonderplanken van deze hardhoutsoort ook bevestigen met een onzichtbaar clipsysteem zoals b-fix clips. Dit zorgt voor een mooi strak geheel, die je op verschillende manieren kan toepassen, zoals bij dit project waar padouk hout als vlonder, schutting én plafond is gebruikt! Vlonderplanken van andere hardhoutsoorten kun je beter bevestigen met vlonderschroeven.