close2

Azobe hout

De hardhoutsoort azobé hout staat bekend om de lange levensduur. Het is zeer duurzaam en kan goed tegen vocht. Dat maakt azobe hout heel geschikt om direct in de grond te plaatsen, iets wat je met bijvoorbeeld grenenhout beter niet kunt doen. 

Wat is azobe hout?

De officiële naam van azobe hout is lophire alata. Het hout komt van een loofboom die in West- en Midden-Afrika voorkomt. Omdat deze boom langzaam groeit, is het hout harder en daardoor erg sterk. Het heeft ook een warme uitstraling door de bruine kleur. Azobe is heel populair vanwege de duurzaamheid, de levensduur van azobe hout is namelijk gemiddeld 25 jaar!

Het grote voordeel van azobe hout is dat het goed bestand is tegen vocht en insecten. Dat komt in de tuin goed van pas als je een constructie wilt bouwen die in contact komt met de grond. Dit gaat met een houtsoort zoals geïmpregneerd grenen niet zo goed, als je die in de grond wilt plaatsen, zul je gebruik moeten maken van een postsaver om het hout te beschermen tegen vocht uit de grond. Met azobe hout is dat niet nodig, je kunt een paal van deze houtsoort probleemloos direct in de grond zetten en er jarenlang plezier van hebben. Hierdoor is het heel geschikt voor het plaatsen van bijvoorbeeld een schutting, dankzij het harde hout staat de tuinafscheiding stevig en kun je er lang van genieten.

Azobe hout voor vlonder & beschoeiing

Een andere populaire toepassing van azobe hout is als onderconstructie voor een vlonder. Zoals gezegd kan het hout zeer goed tegen vocht en omdat een vlonder vaak aan het water wordt gebouwd is het dus een goede keuze. Maar ook voor een vlonder in de tuin zijn azobe palen een goed idee, want ook in de grond zit vaak behoorlijk wat vocht en insecten die andere houtsoorten kunnen aantasten. Als je dan niet kiest voor een sterke hardhout soort, dan kan de vlonder instabiel worden.

Voor het plaatsen van beschoeiing kun je ook prima gebruikmaken van azobe palen. En in combinatie met onze speciale damwandplanken zet je eenvoudig een stevige en duurzame bescherming langs de waterkant.

Nadelen Azobe hout

Elke houtsoort heeft voor- en nadelen. De voordelen van azobe hout hebben we al benoemd, het nadeel van deze houtsoort is dat het hout kan kromtrekken. Dat kan bij elke houtsoort gebeuren, maar bij azobe is het risico net iets groter. Het kromtrekken gebeurt vooral als het hout droger wordt, daarom raden we je aan om houtproducten altijd uit de zon te bewaren en na levering zo snel mogelijk te monteren. Zo voorkom je kromtrekken en kun je optimaal profiteren van de voordelen van hardhout.

Azobe palen

In ons assortiment vind je azobe palen in verschillende kopmaten, waaronder azobe palen 7x7 cm. De palen zijn leverbaar in diverse lengtes. Het oppervlak is meestal fijnbezaagd oftewel ruw. Als je liever geschaafde hardhouten palen wilt voor bijvoorbeeld een tuinafscheiding, dan kun je ook kiezen voor palen van angelim vermelho. Onze ervaring is dat ruwe palen wel ook heel mooi kunnen zijn in combinatie met bijvoorbeeld gaaspanelen en groene klimplanten. De kleurencombinatie van het groen met de warme kleur van het hardhout is erg fraai. Het is wel handig om alleen voor ruwe palen te kiezen als je na plaatsing niet meer dicht in de buurt komt bij de tuinafscheiding vanwege de splinters op het houtoppervlak.

Vragen over hout?

Twijfel je over de keuze voor een bepaalde houtsoort? Vraag dan gerust advies bij onze medewerkers! Zij staan je graag te woord aan de telefoon of bij onze vestigingen. Bekijk hier al onze contact- en adresgegevens.

Andere houtsoorten

Naast azobé hout hebben wij nog veel meer houtsoorten in ons assortiment.