close2
Filteren
Selectie verfijnen
Gewenste afwerking:
  1. Bandgezaagd 2 producten
  2. Geschaafd 7 producten
  3. Fijnbezaagd 24 producten

Douglas balken

Douglas balken zijn ideaal als constructiehout. Het hout heeft een mooie uitstraling en goede prijs-kwaliteitverhouding. Je vindt bij Vandentop Tuinhout douglas balken in verschillende kopmaten en lengtes. Van dunne 4,5x7,5 cm balken voor regelwerk tot robuuste en sterke 7x22 cm balken voor de dakconstructie van een veranda. Bovendien is er keuze uit douglas balken van onbehandeld, groen geïmpregneerd, bruin geïmpregneerd en zwart hout.

Filteren
close2

Toont 1-18 van 34 producten

Filteren
close2

Toont 1-18 van 34 producten

Douglas hout buiten toepassen

Douglashout is niet alleen mooi, maar heeft ook een lange levensduur. Onbehandeld douglas hout kan prima buiten geplaatst worden, bijvoorbeeld als ligger voor de dakconstructie of als paal van een overkapping. Het hout zal wel vergrijzen door weersinvloeden, maar dat heeft geen invloed op de levensduur. Gemiddeld gaat douglashout 10 tot 15 jaar mee. Ga je douglas balken in de grond plaatsen, dan raden we je aan om het deel dat in de grond staat te beschermen met een post saver. 

Ruwe of geschaafde douglas balken

Je vindt in ons assortiment zowel geschaafde als ruwe balken van douglashout. Ben je fan van een landelijke uitstraling, dan is ruw douglas hout een goede keuze, we noemen dit ook wel fijnbezaagd hout. Dit geeft de balk een natuurlijke en stoere uitstraling die goed past bij een landelijk thema. Mag het juist wel wat strakker, kies dan juist voor geschaafd douglashout. Je geniet dan van de robuuste karakter van deze houtsoort, maar ook van een strakke uitstraling door het gladde oppervlak.

Eigenschappen douglas balken

Onze douglas balken zijn van hoge kwaliteit, dat komt onder andere door de zaagmethode. Het hout is namelijk ‘4 ex-log’ gezaagd. Bij deze methode worden er uit een stam douglashout vier balken gezaagd, waardoor het hart van het hout maar voor een deel in de balk zit. Dat zorgt voor een stabieler product wat minder snel kromtrekt en scheurt. Overigens zal een douglas balk altijd wat scheurtjes vertonen. Dit is een natuurlijke eigenschap van douglas hout en heeft geen invloed op de sterkte en de levensduur. Wil je meer weten over alle voor en nadelen van deze houtsoort, bekijk dan hier alle eigenschappen van douglas hout.

Veelgestelde vragen over douglas balken

Wij spreken elke dag klanten over douglas balken en hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Heb je toch een andere vraag, dan helpen we je graag verder. Bel ons gerust even of stuur je vraag via de mail of chat. Wil je graag onze douglas balken komen bewonderen dan ben je uiteraard ook welkom bij onze vestigingen. Bekijk hier alle contactgegevens en adressen.

Welke afmetingen douglas balken zijn er?

Wij hebben veel verschillende afmetingen, je vindt ze allemaal op deze pagina. Welke balkmaat je nodig hebt, hangt af van de toepassing. De dunnere douglas balken van 4,5x7,5 cm zijn perfect als regelwerk om planken aan vast te maken. Wil je graag een mooie spant of gording voor je overkapping? Dan is een balk van 5x15 cm beter geschikt. En voor het zwaardere werk hebben we ook balken van 7x22 cm. 
Staat de afmeting die je zoekt niet op onze site, neem dan even contact met ons op. Op aanvraag kunnen wij ook specifieke maten balken leveren.

Worden douglas balken grijs?

Balken van onbehandeld douglas hout zullen inderdaad vergrijzen als je ze buiten toepast. Dit komt door weersinvloeden zoals zon en regen. Het heeft geen invloed op de levensduur van het hout en vaak vinden liefhebbers de grijze tint juist mooi vanwege de natuurlijke uitstraling. Bij geïmpregneerd hout zal de vergrijzing minder snel gaan.

Hoe kan ik douglas hout behandelen?

Blank, onbehandeld douglashout kun je behandelen met olie of beits zoals HK Lazuur Douglas om de kleur te behouden. Als het hout geïmpregneerd is, dan zal het minder snel vergrijzen, maar ook dan kan het geen kwaad om het hout te behandelen als je de kleur wilt behouden. Uiteraard kun je het hout ook een hele andere kleur geven, van neutraal wit tot vuurrood. Liever modern zwart? Dan hoef je niet perse zelf aan de slag, want wij hebben ook standaard zwarte balken in ons assortiment.

Kan douglas hout kromtrekken?

Er is bij hout altijd een kans op kromtrekken. Het voordeel van onze douglas balken is dat ze ‘4 ex-log’ gezaagd zijn. Bij deze methode worden er uit een stam  vier balken gezaagd, waardoor het hart van het hout maar voor een deel in de balk zit. Hierdoor is de balk stabieler en zal deze minder snel kromtrekken.

Douglas hout assortiment

Ga je aan de slag met douglas hout in je tuin? Dan zit je bij ons ook goed voor:

Douglas planken

Douglas palen

Douglas Zweeds rabat

Douglas rabatdelen

En bevestigingsmateriaal vind je in de categorie IJzerwaren en onderhoud.