close2

Sedum dakbedekking

Groen en gemakkelijk: sedum dakbedekking wordt steeds populairder en bij Vandentop Tuinhout helpen we je graag om dit op je dak te leggen. Steeds vaker kiezen mensen voor een sedumdak op een overkapping of schuur. En dat is niet gek als je kijkt naar de voordelen ervan. Het is onder meer goed voor de natuur, omdat je de biodiversiteit stimuleert met groen. Maar het levert ook andere voordelen op: je dakbedekking gaat langer mee én een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. In veel gemeentes kun je bovendien subsidie aanvragen voor een groen dak, waardoor je het dus niet helemaal zelf hoeft te bekostigen.

Wil je aan de slag met sedum dakbedekking? Dan ben je bij ons aan het goede adres, want met de MobiRoof cassettes leg je eenvoudig zelf een groen dak met sedum!

Filteren
close2

1 product

Filteren
close2

1 product

Groen dak

Wil je graag iets goeds doen voor de natuur dan is een groen dak een goede keuze. Helemaal als je bijvoorbeeld geen grote tuin hebt, maar wel een schuur of overkapping. Als je daar bovenop een sedumdak maakt, benut je die ruimte optimaal en stimuleer je de biodiversiteit, wat goed is voor vlinders en bijen.

Waarom kiezen voor een sedumdak?

Een dak met sedum bedekken is niet alleen goed voor de natuur, maar heeft nog meer pluspunten. Het ziet er mooi uit en is daardoor ook heel geschikt als je houdt van een natuurlijke uitstraling. Daarnaast heeft sedum als voordeel dat het geluiddempend werkt en isoleert. Dat betekent dat het ’s zomers binnen koeler blijft en in de winter blijft het juist warmer. Bovendien bedekt het de dakbedekking die al op je dak ligt. Hierdoor heeft dit minder last van weersinvloeden en gaat het langer mee.

Groen dak subsidie

In veel gemeenten kun je subsidie aanvragen als je kiest voor een sedumdak of groen dak, omdat het regenwater opneemt. Hierdoor komt dit water dit niet terecht in het riool en dat vermindert de kans op wateroverlast. Voor gemeenten is het daarom dus goed om groene daken te stimuleren door middel van subsidies.
Via de website van jouw gemeente kun je zien of je in aanmerking komt voor een subsidieregeling.

MobiRoof groen dak aanleggen

Een groen dak aanleggen is niet ingewikkeld, dankzij de MobiRoof sedum cassettes die kant en klaar zijn. Je kunt ze zo op het dak leggen en aan elkaar klikken. Het is wel van belang om van te voren te kijken of de bestaande dakbedekking wortelwerend is, anders moet je nog wel een dampopen wortelwerend doek aanbrengen voordat je de sedum cassettes kunt plaatsen.

Uiteraard is het ook belangrijk om van tevoren na te gaan of het dak waar je de sedum cassettes op wilt leggen, het gewicht kan dragen. De cassettes hebben droog een gewicht van ca. 38 kg/m2 en als ze volledig verzadigd zijn met water is het gewicht ca. 58 kg/m2. Door dit lichte gewicht is het MobiRoof systeem geschikt voor veel tuinhuizen en kan het vaak ook toegepast worden op dakkapellen.

Ga je een groen dak aanleggen, dan kun je niet het gehele dak met sedum cassettes bedekken. Om het microklimaat te bevorderen en windinvloeden onder de cassettes te voorkomen is het nodig om een strook met grind aan te brengen. Dit kun je aan de buitenranden van het dak doen, onder meer bij de regenpijp en rondom bijvoorbeeld dakramen. Het is ook aan te raden om een bladvanger te plaatsen.

Onderhoud sedumdak

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig, maar het is wel goed om 1 à 2 keer per jaar even te controleren hoe het erbij ligt. Je kunt dan onkruid weghalen en nagaan of alles nog goed ligt. In het voorjaar is het goed om de plantjes wat mest te geven.

Water geven is niet nodig. Alleen bij extreme droogte waarbij er meer dan vier weken geen regen op het dak valt is het aan te raden om zelf water te geven. Maar in het Nederlandse klimaat komt dit zelden voor.

Vragen?

Twijfel je nog over een sedumdak? Neem dan gerust contact met ons op om je vragen te stellen! We helpen je graag met professioneel advies om zo de juiste keuze te maken voor jouw tuin. Bekijk hier onze contactgegevens en bel, mail of kom langs.