close2
Vlonder maken
BLOG ARTIKEL

Vlonder maken

date 25 maart 2021 | Montagehandleiding, Vlonders

Vlonderplanken, ook wel terrasplanken genoemd, zijn beschikbaar in verschillende soorten, maten en materiaalsoorten, bijvoorbeeld: douglashout, grenen- of vurenhout, bamboe en composiet. De laatste jaren gaat de keuze vaak uit naar composiet. De voordelen? Deze planken zijn nagenoeg onderhoudsvrij en hebben een erg lange levensduur: 20 tot 25 jaar!

Maar dan komt de belangrijkste vraag: hoe kan ik een vlonder leggen? In dit blog lees je er alles over! Van de montage op bestrating, montage op zand of op een dakterras of balkon. Daarnaast geven we je graag een aantal tips & tricks mee!

Houten vlonder maken

In principe kunnen we twee soorten vlonders onderscheiden: houten vlonders en composiet vlonders.

Onder houten vlonders verstaan we: hardhouten vlonders, douglas vlonders, grenen vlonders en vuren vlonders. Deze vlonders kunnen op diverse soorten ondergronden geplaatst worden: zand, bestrating, balkon of dakterras. Het grote verschil ten opzichte van composiet vlonders is dat deze houten terrasplanken altijd vastgemaakt worden aan de onderconstructie door middel van RVS vlonderschroeven!

houten vlonderplanken maken

Composiet vlonderplanken leggen

Maar hoe zit het dan precies met composiet vlonderplanken leggen? Composiet is een materiaalsoort dat is samengesteld uit hout- en kunststof vezels. Hierdoor gaat het jarenlang mee, verkleurt het minimaal en is nagenoeg geen onderhoud nodig.

Een nadeel van composiet daarentegen is dat deze barsten als er in geschroefd wordt. Daarom worden de composiet vlonderplanken in ons assortiment altijd vastgezet door middel van bevestigingsclips. Bijkomend voordeel is dan weer dat dit zorgt voor een prachtig geheel, aangezien er geen schroeven zichtbaar zijn.

Belangrijk is dan weer wel om altijd de juiste clips bij de juiste vlonderplanken te bestellen! Ons assortiment composiet vlonderplanken bestaat uit diverse merken. Per merk zijn er bijbehorende bevestigingsclips. Bekijk alle bevestigingsclips hier.

Naast composiet vlonderplanken worden ook bamboe vlonderplanken vastgezet door middel van bevestigingsclips!

bevestigingsclips composiet vlonderplanken

Vlonder leggen

Vlonders kunnen op verschillende manieren aangelegd worden: op zand, op bestrating, op een dakterras of balkon of juist aan het water. Maar voor ieder vlonder geldt: de onderconstructie is ontzettend belangrijk!

Hoe het vlonder leggen nu precies in zijn werk gaat is per situatie verschillend. Daarom hebben we per situatie een stappenplan gemaakt, deze vind je hieronder.

Vlonder maken op zand

In veel gevallen wordt ervoor gekozen een vlonder ‘op zand te maken’. In dit geval worden er eerst hardhouten funderingspalen van 4x4 cm in de grond geplaatst waar vervolgens de hardhouten onderliggers aan bevestigd worden. De vlonderplanken hangen in dit geval een stukje boven de grond.

Kies voor hardhouten onderliggers van 4x6 of hardhouten onderliggers van 4x7,5 cm van azobe hout. Tip: gebruik anti-worteldoek om te voorkomen dat er onkruid tussen de vlonderplanken komt. Deze hardhouten onderliggers worden aan de funderingspalen vastgemaakt door middel van slotbouten. Vervolgens kunnen de houten vlonderplanken aan de onderliggers geschroefd worden met RVS houtschroeven. Composiet vlonderplanken worden vastgezet met de bevestigingsclips.

Het voordeel van vlonderplanken op zand is dat de ondergrond niet waterpas gemaakt hoeft te worden. Ons advies is voor de onderconstructie gebruik te maken van hardhout, aangezien deze houtsoort een lange levensduur heeft. Maar hardhouten palen kunnen ook goed tegen vocht, waardoor je niet alleen een stevige maar ook een duurzame onderconstructie heeft. Tip: met een speciale spanner is het eenvoudiger om de houten planken recht én op de juiste afstand van elkaar te leggen. Meer weten over verschillende hardhoutsoorten in ons assortiment? Lees onze blog

Het stappenplan?

  • Maak gebruik van een uitzettouw dat nauwkeurig gespannen wordt waar de onderligger moet komen.
  • Plaats iedere 50 cm langs het uitzettouw een funderingspaal op de gewenste hoogte. Let op dat de paal minimaal 1/3e de grond in gaat en zorgt voor 1 cm afschot per meter.
  • Monteer de onderligger aan de piketpalen met slotbouwen M8 (boor deze even voor).
  • Dit herhaal je voor iedere onderligger op een tussenafstand van maximaal 40 cm van de vorige onderligger.

funderingspalen plaatsen vlonder onderliggers bevestigen aan funderingspalen vlonder

Vlonder leggen op bestrating

Heb je een bestaande straat of stoeptegels, maar wil je deze graag vernieuwen door middel van vlonderplanken? Dat is en kan vrij eenvoudig! Het is in dit geval wel van belang dat de grond volledig waterpas ligt. Heb je veel last van onkruid tussen de bestrating? Dan is het ook mogelijk anti-worteldoek te plaatsen.

Bij het leggen van vlonders op bestrating kun je ervoor kiezen rubberen tegeldragers of vloerdragers te gebruiken. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor rubberen tegeldragers, aangezien je hiermee het geluid dempt én je beschermt de vloer. De tegeldragers zijn handig als er grotere hoogtes overbrugd moeten worden.

Het stappenplan?

  • Plaats rubberen tegeldragers waar de hardhouten onderliggers op geplaatst worden. Kies voor hardhouten onderliggers van 4x6 of hardhouten onderliggers van 4x7,5 cm.
  • Zorg bij het plaatsen van de onderliggers voor een hart-op-hart afstand van 40 cm.
  • Houd je hierbij rekening met een afschot van 1 cm per meter? Dit kun je eenvoudig doen door aan een zijde meerdere tegeldragers op elkaar te plaatsen.
  • Vervolgens kunnen de houten vlonderplanken aan de onderliggers geschroefd worden met RVS houtschroeven. Composiet vlonderplanken worden vastgezet met de bevestigingsclips.

rubberen tegeldragers leggen onderliggers op tegeldragers

Vlonder leggen op dakterras of balkon

Ook het maken van een vlonder op een dakterras of balkon is vrij eenvoudig, want je hebt alleen onderliggers, vlonderplanken en bevestigingsmateriaal nodig. We adviseren je voor een dakterras ook om tegeldragers te leggen, aangezien je hiermee het geluid dempt én je beschermt uw dak of balkon.

Het stappenplan voor het leggen van vlonderplanken op een dakterras of balkon is hetzelfde als hierboven beschreven bij het leggen van een vlonder op bestrating.

Vlonder maken aan het water

Ten slotte behandelen we graag het maken van een vlonder aan het water. Voor het aanleggen van een vlonder aan het water geldt hetzelfde principe als het aanleggen van een vlonder op zand. Door middel van hardhouten funderingspalen kan het vlonder geplaatst worden. Hierbij is het ook goed om te kijken naar de houtsoort die je gebruikt als vlonderplanken. Zo zijn planken van composiet of padouk hout erg geschikt aan het water, aangezien dit stevige materiaalsoorten zijn die lang meegaan en goed tegen water en vocht kunnen. Bekijk hier hoe we samen met Heart for Gardens padouk vlonderplanken hebben gebruikt voor een project aan het water!

Vragen? We helpen je!

Twijfel je nog over een vlonder maken of over het soort planken? Bekijk dan ons volledige assortiment vlonderplanken. Maar je kan natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen. Onze collega’s helpen je graag!