close2

Ayous hout

Ben je fan van een egale, natuurlijke uitstraling en zoek je duurzaam hout voor je gevel? Dan is thermo ayous hout perfect voor jouw project! Ayous hout is van nature niet duurzaam, maar ons thermisch gemodificeerde hout is dat zeker wel. Je geniet er zelfs gemiddeld 20 tot 25 jaar van!

Ayous is een Afrikaanse houtsoort met nagenoeg geen noesten en kwasten. Hierdoor heeft het een egalere structuur dan bijvoorbeeld vurenhout. En dat zorgt voor mooie strakke planken met een kenmerkende natuurlijke uitstraling. Bovendien is de ayous gevelbekleding beschikbaar in verschillende profielen, waardoor je het karakter van de gevel zelf kunt bepalen.

Thermo ayous nadelen

Het proces van thermische modificatie verandert de samenstelling van hout. Dat zorgt voor een langere levensduur, maar hierdoor heeft thermo ayous ook nadelen. Het hout wordt door thermische modificatie namelijk droger, wat ervoor zorgt dat het minder sterk en minder buigzaam is.

Toch zijn de nadelen van thermo ayous zeker geen reden om het niet toe te passen. Met de juiste werkwijze kun je het hout prima plaatsen en er lang van genieten. Om te beginnen is het aan te raden om thermo ayous voorzichtig te vervoeren en te voorkomen dat het hout ergens tegenaan stoot. Het lage vochtigheidspercentage maakt het hout namelijk gevoeliger voor schade dan bij niet thermisch gemodificeerd hout.

Daarnaast kun je voor de bevestiging het beste de speciale RVS nagels voor thermisch gemodificeerd hout gebruiken. We adviseren je ook om het hout voor te boren en bij het bevestiging met de nagels een nylon hamer te gebruiken. Als er mis geslagen wordt met deze hamer dan zal dit minder of geen beschadigingen opleveren.

Ayous gevelbekleding

Door de thermische behandeling is ayous ideaal voor het bekleden van gevels. Ayous gevelbekleding is leverbaar in verschillende profielen die allemaal net een andere uitstraling geven aan de gevel of buitenmuur. Hou je bijvoorbeeld van strakke lijnen? Dan is ayous gevelbekleding met dubbel blokprofiel een goede keuze. Deze planken bestaan uit twee smalle thermo ayous latten die mooi in elkaar overlopen. Wanneer je meer lijnen wil kan je ook kiezen voor het ayous gevelbekleding met triple rhombus profiel. Deze planken bestaan, zoals de naam al zegt, uit drie latten. De lijnen zijn daardoor nog wat smaller en eleganter.

Hoewel gevelplanken vaak horizontaal worden bevestigd, is het ook mogelijk om ayous gevelbekleding verticaal toe te passen. Dit kan met ayous channelsiding profiel, waardoor je de hoogte en vorm van de gevel goed kan accentueren. Deze channelsiding planken zijn verkrijgbaar in verschillende breedtes waarmee je zelf kan kiezen hoe smal of breed je de planken wil hebben. Voor een speels effect kan je deze verschillende breedtes combineren, zo maak je jouw gevel helemaal eigen!

Ayous of ander thermowood hout?

Vind je ayous hout net iets té egaal, dan kun je ook juist kiezen voor een andere thermo houtsoort met noesten en kwasten, zoals thermowood vuren. Dit heeft een meer klassieke uitstraling.

En natuurlijk vind je bij Vandentop Tuinhout nog veel meer houtsoorten in het assortiment.