close2

Naaldhout

Naaldhout is zacht hout. Maar waarom heet het zo en wat kun je er buiten mee? We vertellen je er alles over!

De naam naaldhout zegt eigenlijk al iets over de boomsoorten waar dit hout vandaan komt: namelijk naaldbomen. Bomen als de grove den, de fijnspar en de douglasspar zijn de bekendste leveranciers van naaldhout. Het wordt ook wel zacht hout genoemd, omdat het hout minder sterk is dan bijvoorbeeld eiken of hardhoutsoorten zoals azobé hout. Zacht hout oftewel naaldhout is daardoor makkelijker te bewerken.

Waarom is naaldhout zacht hout?

Naaldbomen groeien relatief snel, waardoor het veel beschikbaar is en dat zie je bijvoorbeeld ook terug in de lage prijs. Maar omdat het hout snel groeit, is de dichtheid ervan ook minder en is het dus vrij zacht. Je merkt dat bij het bewerken, bijvoorbeeld als je naaldhout gaat zagen of erin gaat schroeven, dat is gemakkelijker dan bij hardhout.

Naaldhout of loofhout?

Het verschil tussen naaldhout en loofhout is goed te zien aan de boom. Naaldhout komt van bomen met naalden en loofhout van bomen met bladeren. Omdat loofbomen langzamer groeien, is het hout steviger en harder dan naaldhout. Hierdoor is het ook van nature al geschikt voor buitentoepassing. Lees hier meer over loofhout >>

Soorten naaldhout

Bij Vandentop Tuinhout hebben we drie verschillende naaldhoutsoorten in het assortiment:

Tips voor naaldhout in de tuin

Ga je naaldhout buiten toepassen? Dan hebben we een aantal tips voor je. 

  • Tip 1: kies voor geïmpregneerd naaldhout. Zo weet je zeker dat je er gemiddeld ruim 10 jaar plezier van hebt. 
  • Tip 2: zet naaldhout niet direct in de grond. Ondanks het impregneren van het naaldhout blijft het gevoelig voor vocht en kan het daardoor sneller rotten. Bescherm het naaldhout daarom tegen vocht. Ga je naaldhouten palen in de grond plaatsen, gebruik dan een postsaver. Ga je een schutting van naaldhout plaatsen, monteer de planken dan een eindje boven de grond en kies voor een betonband die tussen de grond het het hout zit. 
  • Tip 3: zorg dat er geen water op het hout blijft staan. Voor schuttingpalen zijn er afdekkappen beschikbaar die voorkomen dat regenwater in het hout kan trekken. En voor planken zijn er afdeklatten die dit voorkomen. Ze heb je langer plezier van je naaldhouten schutting.

Voordelen en nadelen van naaldhout

Een belangrijke eigenschap van naaldhout is dat het vergrijst door weersinvloeden. Dit kan een voordeel zijn als je ervan houdt of een nadeel als je juist de originele kleur van het naaldhout mooi vindt. Andere voor- en nadelen vind je hieronder:

Voordelen naaldhout

  • Licht in gewicht
  • Gemakkelijk te bewerken
  • Voordelig in prijs

Nadelen naaldhout

  • Onbehandeld is het gevoelig voor vocht en schimmel
  • De levensduur is korter ten opzichte van hardhout
  • Naaldhout is minder sterk dan hardhout

Wat kun je met naaldhout maken in de tuin?

Naaldhout kun je op verschillende manieren buiten gebruiken. Vaak zien we geïmpregneerd hout als schutting in de tuin. Kant en klare tuinschermen van vuren en grenen zijn populair vanwege de mooie lichte kleur en omdat ze voordelig zijn in aanschaf. Wil je graag een houten vloer leggen onder je overkapping of veranda, dan zijn geïmpregneerde houten vlonderplanken of douglas vlonderplanken een goede keuze. Voor een houten terras in de tuin of aan het water raden we je aan om te kijken naar hardhouten vlonderplanken of composiet vlonderplanken, omdat deze materialen beter bestand zijn tegen vocht.

Naaldhout onderhouden

Gemiddeld gaat geïmpregneerd naaldhout zo’n 10 tot 15 jaar mee als je het op de juiste manier toepast in de tuin. In principe heeft het hout geen onderhoud nodig, maar als je het in goede conditie wilt houden zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen. Belangrijke tip: ga je geïmpregneerd hout zagen? Behandel dan de zaagsnedes weer met impregneermiddel om het hout te beschermen. 

Op den duur vergrijzen alle houtsoorten dus ook naaldhout. Geïmpregneerd hout zal wat langzamer verkleuren dan onbehandeld hout. Wil je de originele kleur behouden, dan kun je het hout behandelen met buitenbeits. Hiermee bescherm je het hout tegen UV-straling en haal je de natuurlijke kleur weer naar boven. Liever juist een andere kleur? Dat kan ook! Geef het naaldhout meteen een moderne vergrijsde look of kies voor een vrolijke kleur zoals koningsblauw.

Advies over naaldhout

Twijfel je of naaldhout geschikt is voor jouw tuinproject? Of wil je graag nog meer weten over deze houtsoort? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder met meer informatie en advies!