close2
Zelf veranda bouwen: hoe doe je dat?
BLOG ARTIKEL

Zelf veranda bouwen: hoe doe je dat?

date 10 februari 2023 | Overkappingen & veranda's

Zelf een veranda bouwen, dat is best een flinke klus, maar als je een beetje handig bent, kan het prima. Hoe dan? Dat gaan we je vertellen! Met ons stappenplan zelf veranda bouwen kun je snel aan de slag!

Een veranda is de ideale manier om je huiskamer te verlengen. Lekker buiten eten terwijl het regent of zo vanuit je keuken naar buiten met je kopje koffie: met een veranda kun je letterlijk binnen met buiten verbinden!

Wil je wel een veranda, maar vind je een veranda zelf bouwen geen goed idee? Ook dan kunnen we je helpen! Neem even een kijkje bij de informatie over onze montageservice en plan een adviesgesprek.

Veranda aan huis: is een vergunning nodig?

Belangrijk om van tevoren even bij stil te staan: mag je zomaar een veranda bouwen of heb je een vergunning nodig? Goed nieuws: meestal niet. Maar voor alle zekerheid raden we je wel aan om het even te checken bij de gemeente. Zo kun je met een gerust hart een zelf een mooie veranda bouwen én er ook echt van genieten!

Hoe begin je met zelf een veranda bouwen?

Voordat je de waterpas en boormachine ter hand neemt, is een stukje voorbereiding wel zo handig. Zorg in ieder geval dat je goed weet wat je gaat bouwen, hoe het eruit ziet en meet goed de ruimte uit die je hebt.
Een bouwtekening geeft houvast tijdens het plaatsen van de veranda. En wat ook zeker belangrijk is: regel hulp. Zelf een veranda bouwen is best een zware klus waarbij je wel wat extra handen kunt gebruiken.

Zorg ook dat al het bouwmateriaal aanwezig is. Zowel gereedschap als hout en bevestigingsmateriaal voor de veranda. Het is handig als het hout voor de constructie van de veranda al op maat gezaagd is. Zo kun je sneller bouwen en hoef je niet tussentijds te stoppen om te gaan zagen. Je kunt het hout ook op maat laten zagen door de leverancier.

Stappenplan zelf veranda bouwen

Is al het materiaal binnen, het hout op maat gezaagd en staan de hulptroepen klaar? Dan kun je beginnen met dit stappenplan veranda bouwen!

Stap 1 Muurbalk aan de gevel maken

Begin met het bevestigen van de muurbalk aan de gevel van het huis. De hoogte hiervan hangt af van het soort dakbedekking dat je kiest voor je veranda. Een schuin dak van bijvoorbeeld polycarbonaat platen moet voldoende schuin zijn zodat het regenwater er vanaf loopt. De draagbalk van het dak aan de muur moet dan dus hoger zijn dan de hoogte van de voorkant van de veranda. Bij een plat dak met EPDM dakbedekking is dat niet echt nodig, je moet dan wel kiezen voor een goede regenafvoer die door het dak heen gaat, zodat het regenwater makkelijk wegloopt en er geen plassen op het dak blijven liggen.

Stap 2 Palen en dwarsbalk

Plaats vervolgens de palen van de veranda. Om een stevige veranda te bouwen, is het handig om betonpoeren te gebruiken. Een groot voordeel van betonpoeren is dat het hout van de paal een stukje boven de grond komt te staan. Hierdoor kan water en vocht uit de grond er niet intrekken en dat zorgt voor een langere levensduur van het hout. Bovenop de pilaren plaats je de dwarsbalk.

Stap 3 Dakconstructie

Nu is het tijd voor het maken van de dakconstructie. Hiervoor bevestig je regels of balken tussen de dwarsbalk van de palen en de muurbalk aan de gevel. Voor een robuuste uitstraling kun je de constructie ook nog versterken met schoren. Dit zijn schuine balken die in een hoek van 45 graden bevestigd worden tussen de palen en de dwarsbalk. Je ziet dit ook vaak terug bij veranda’s in een landelijke stijl.

Stap 4 Dakbedekking

De constructie van de veranda staat nu en het dak kan afgewerkt worden. Dit kan op een eenvoudige manier met bijvoorbeeld golfplaten of polycarbonaat platen. Om deze te bevestigen op de balken heb je speciale schroeven of profielen nodig, die je eenvoudig erbij kunt bestellen.

Heb je een plat dak en wil je graag dakbedekking waar je lang plezier van hebt, dan is EPDM folie een goede optie. Dit heeft een lange levensduur en geeft je dak een strakke afwerking. Voordat je EPDM kan leggen, heb je eerst dakbeschot nodig waarmee je een ondergrond legt waar het dakfolie op gelijmd kan worden.
Denk ook aan een goede afvoer voor regenwater. Bij een schuin dak kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dakgoot aan de voorzijde. Voor een plat dak raden we aan om de regenwaterafvoer door het dak heen te maken, bijvoorbeeld met een EPDM dakdoorvoer. Deze kan vervolgens aangesloten worden aan een regenpijp.

Veranda bouwen met schuin dak Veranda bouwen met plat dak

Stap 5 De vloer van de veranda