close2
Sfeervolle verlichting in je overkapping: inspiratie & tips
BLOG ARTIKEL

Sfeervolle verlichting in je overkapping: inspiratie & tips

date 10 juni 2022 | Overkappingen & veranda's

Ook ’s avonds genieten van je overkapping? Dat kan natuurlijk met een gezellig kaarsje op tafel, maar verlichting in je overkapping is wat ons betreft ook wel echt een must. Het is natuurlijk praktisch, maar zeker ook een stijlvolle toevoeging aan je overkapping!

Wil je graag een boek lezen als het donker is of is een zachte sfeerverlichting de wens? Het is goed om eerst na te denken over de functie van de overkapping verlichting voordat je het koopt. Voor het lezen van een boek is fel licht belangrijk, dat is makkelijker lezen en beter voor je ogen. Wil je een gezellige sfeer creëren dan is fel licht juist wat ongezellig, kies dan voor lampen met zogenaamd diffuus licht.

Een andere belangrijke factor is hoe donker het eigenlijk is onder de overkapping. Heb je een dak dat volledig dicht is of met een lichtstraat? Bij een volledig dicht dak heb je sneller verlichting nodig dan bij een dak met lichtstraat. Daarnaast kan een lichtplan er heel anders uitzien bij een veranda aan huis vergeleken met een tuinoverkapping, aangezien je bij een veranda ook rekening moet houden met licht vanuit huis.

Led verlichting overkapping

Er zijn verschillende soorten verlichting verkrijgbaar, maar er wordt steeds vaker gekozen voor led verlichting in een overkapping. Dat lijkt in eerste instantie niet meteen de voordeligste optie vanwege de prijs: ledverlichting is relatief duur als je het koopt. Maar omdat het een laag energieverbruik heeft én lang meegaat, is deze soort uiteindelijk dus wel een voordelige keuze.

Wandlamp overkapping

De meest populaire verlichting voor een overkapping is de wandlamp. Hiermee kun je helemaal zelf de sfeer bepalen, omdat er veel verschillende vormen en maten verkrijgbaar zijn. Denk aan een klassieke wandlamp met een zichtbare lichtbron; deze lampen zijn echt aanwezig en geven een gezellige, authentieke sfeer aan je overkapping.

Wil je graag wat moderner, dan kun je ook kiezen voor een vierkante metalen wandlamp in je overkapping. Of een mooi rond en plat model.

Spotjes overkapping

Een andere soort lamp voor je overkapping is de spot. Meestal worden er meerdere spotjes naast elkaar aan het plafond geplaatst. Hierdoor heb je verschillende subtiele lichtbronnen en hoe meer je er combineert, hoe meer licht je hebt onder je overkapping. Zo bepaal je dus ook zelf hoe fel het licht mag zijn.

Led verlichting overkapping in-lite Verlichting overkapping spotjes in-lite

Je kunt natuurlijk ook meerdere soorten verlichting onder je overkapping monteren. Bijvoorbeeld spotjes die zorgen voor fel licht om lekker te kunnen lezen of een spelletje te doen. En wil je meer sfeer, dan schakel je de spotjes uit en ga je voor zachte sfeerverlichting met overkapping wandlampen. Zo creëer je een heerlijke plek om ook ’s avonds buiten te genieten.

wandlamp overkapping verlichting in-lite Led verlichting overkapping in-lite

Overkapping verlichting en tuinverlichting

Nog een tip: stem de verlichting in je overkapping af op de tuinverlichting. Door goed te kijken naar de lichtpunten en het soort lampen, kun je een mooi lichtplan samenstellen. Denk aan mooie staande tuinlampen langs je tuinpad en grondspots bij planten. Hierdoor heb je ook vanuit je overkapping een mooi zicht op je tuin in het donker.