close2
Wat is het verschil tussen veranda en overkapping?
BLOG ARTIKEL

Wat is het verschil tussen veranda en overkapping?

date 13 mei 2022 | Overkappingen & veranda's

Je ziet het steeds vaker: een veranda of overkapping in de tuin. En dat is niet zo gek, want beide hebben veel voordelen. De belangrijkste is wat ons betreft dat je ook bij een regenbui toch lekker buiten kan blijven zitten. Zie je jezelf al zitten met je kopje koffie en uitzicht op je tuin? Dat is toch optimaal genieten!

Wil je ook zo’n fijne plek in je tuin en vraag je je af wat het verschil is tussen een veranda en overkapping? Lees dan zeker verder, we gaan je op weg helpen! 

Gebruik onze keuzehulp en ontdek welke overkapping het beste bij jouw wensen past.

Wat is een veranda?

Een veranda is een aanbouw aan het huis. Eigenlijk verleng je hiermee dus je huis als het ware. Door een dakconstructie met palen aan de buitenmuur van de woning vast te maken, kun je vanuit je woonkamer of keuken meteen doorlopen naar buiten.

Dat je snel buiten kunt zitten is een van de grote voordelen van een veranda. Omdat deze aan je huis vast zit, hoef je er niet op te letten of het regent, omdat je hoe dan ook droog zit. Bovendien blijft warmte langer hangen onder een dak, dus op warmere dagen geniet je ook langer van een aangename temperatuur. En als je dat wilt, kun je de temperatuur natuurlijk ook zelf aangenaam maken met een heater of sfeervolle houtkachel.

En wil je nog meer comfort dan kun je een veranda ook uitbreiden met wanden, zodat de warmte er nog langer onder blijft hangen. Bovendien voorkomen wanden dat het inregent op je veranda en houdt het de wind tegen. Wil je jouw veranda helemaal in stijl afmaken? Ga dan voor wanden van Deens rabat!

Wat is een overkapping?

Een overkapping is een constructie die in de tuin geplaatst wordt, daarom wordt het ook wel een tuinoverkapping genoemd. Het grote voordeel van een tuinoverkapping is dat je helemaal zelf kunt bepalen welk uitzicht je hebt als je onder de overkapping zit. De voorzijde is altijd open waardoor je heerlijk kunt genieten van je tuin, ook als het regent. Om optimaal te genieten van je tuin kun je de overkapping rondom open laten, zo kun je steeds van uitzicht wisselen. Maar wanden in een tuinoverkapping kunnen ook prettig zijn, omdat je hierdoor geen last hebt van wind. Een tussenoplossing is een glazen wand, zodat je toch altijd uitzicht hebt op je tuin én uit de wind zit. De overkapping rondom dichtmaken kan natuurlijk ook, maar wij noemen het dan een tuinhuis, omdat de constructie helemaal gesloten is.

Er is ontzettend veel keuze in tuinoverkappingen, ze zijn er in veel verschillende modellen, kleuren en afmetingen. Dat is fijn, want ook voor kleinere tuinen is een overkapping daardoor een prima optie. Kies in dat geval ook juist voor een plat dak overkapping, hierdoor oogt het geheel niet massaal en zo blijft je tuin er ruimtelijk uitzien. Heb je veel ruimte dan is er ook veel mogelijk. Naast plat dak overkappingen, kun je ook kiezen voor een kapschuur of zadeldak overkapping.

Wat is een veranda overkapping?

De namen veranda en overkapping worden ook weleens als combinatie gebruikt, net als de term vrijstaande veranda. Een veranda overkapping bestaat niet, maar kan handig zijn als zoekterm wanneer je nog niet precies weet of je een overkapping of veranda in je tuin wilt.

Maar hoe je het ook precies noemt, uiteindelijk blijf het doel natuurlijk hetzelfde: optimaal genieten van buiten zijn. Wil jij dat ook, maar weet je nog niet of het een veranda of overkapping moet worden? Je kunt de keuzehulp hieronder gebruiken. Je bent ook altijd welkom bij een van onze vestigingen of neem contact op voor een afspraak. Bij ons kun je ook terecht voor een veranda op maat of overkapping op maat. Onze adviseurs denken graag met je mee en helpen je bij het maken van de juiste keuzes.

Hoe kies je de juiste overkapping?

Hoe kies je de juiste overkapping?

Een overkapping kiezen kan een hele uitdaging zijn. We helpen je graag op weg! In drie stappen kun je zien welke keuzes er te maken zijn en weet je uiteindelijk welke overkapping bij jouw wensen past.

Stap 1
Stap 2
Stap 3