close2
Deens rabat: modern & stijlvol
BLOG ARTIKEL

Deens rabat: modern & stijlvol

date 28 juni 2022

Een moderne schutting of wand in je overkapping? Maar ook wel met een natuurlijke look? Die combinatie vind je bij ons Deens rabat! In dit blog laten we je graag zien waarom wij fan zijn van Deens rabat & waarom de planken ideaal zijn voor jouw moderne tuin!

Wat is Deens rabat?

De naam Deens rabat is niet zo bekend, maar misschien heb je het al wel eens gezien. Deze rabatdelen worden namelijk ook vaak triple blokprofiel of triple rhombus genoemd. Dit heeft te maken met de afwerking aan de voorkant van de plank. Die is namelijk verdeeld in drie rechte delen (triple dus). Als je meerdere van deze planken naast elkaar bevestigt, krijg je een prachtig strak lijnenspel wat perfect past bij een moderne tuin, en ook een mooie afwisseling is op organische vormen in een klassieke tuin.

Deens rabat schutting

De planken van Deens rabat zijn ook erg geschikt voor het plaatsen van een schutting. Als je de planken horizontaal monteert, maak je optimaal gebruik van de mooie smalle lijnen en kun je de lengte van je tuin extra benadrukken. Bovendien kun je dit effect ook toepassen op de gevel van je huis of schuur. Want Deens rabat is ook geschikt als gevelbekleding. En dankzij de houtkleur krijgt de gevel een moderne look, met de natuurlijke uitstraling van hout.

Schutting Deens rabat Tuin schutting Deens rabat

Deens rabat zwart

Als je optimaal gebruikt wilt maken van de moderne uitstraling van Deense rabatplanken, dan is Deens rabat zwart een echte aanrader. De donkere kleur benadrukt de strakke uitstraling van de planken en geven je schutting of gevel echt een stijlvol uiterlijk. Een andere fraaie combinatie is het toepassen van zwart Deens rabat met groene beplanting. De kleur van planten steekt mooi af bij de donkere kleur van het hout en valt daardoor nog meer op. Zo kun je je moderne tuin ook een natuurlijke touch geven.

Deens rabat zwart detail Deens rabat detail

Deens rabat, triple blokprofiel of triple rhombus?

Als je op zoek gaat naar Deens rabat kom je verschillende namen tegen voor deze planken. Ook triple blokprofiel en triple rhombus zijn hetzelfde als Deens rabat. Bij deze profielen zijn de planken ook aan één zijde afgewerkt in drie smalle delen. Hierdoor krijg je een schutting of gevel met het typerende stijlvolle lijnenspel van Deens rabat. En mocht je de lijnen toch te smal vinden, dan kun je ook kiezen voor rabatdelen die afgewerkt zijn in twee smalle delen. Dit noem je dubbele rhombus. De lijnen van deze rabatdelen zijn net wat dikker dan de lijnen van het Deens rabat. Hierdoor is het nog steeds er stijlvol, maar de uitstraling is wel nèt wat robuuster.

Deens rabat douglas

Liefhebbers van hout kiezen vaak voor Deens rabat van douglas hout. Dit houtsoort heeft een karakteristieke, robuuste uitstraling door de mooie vlamtekening in het hout. Bovendien vergrijst onbehandeld douglashout erg mooi, wat de natuurlijke uitstraling van je schutting of gevel nog meer benadrukt. Het is natuurlijk ook mogelijk om de mooie douglaskleur te behouden, door het hout te behandelen. Ons advies is om dit te doen met Remmers HK lazuur douglas. Bovendien is Deens rabat een populaire keuze voor de wand van een overkapping, omdat deze vaak ook van douglas hout gemaakt zijn. Hierdoor heb je dezelfde uitstraling van alle delen van de overkapping, met daarbij de moderne touch met de smalle lijnen.

Naast douglas Deens rabat kun je ook denken aan rabatdelen van thermowood. Dit is hout wat thermisch gemodificeerd is, waardoor het zeer duurzaam is en langer meegaat dan douglas hout. Thermowood is wel wat donkerder van kleur, maar vergrijst ook. Je kunt kiezen voor thermowood vuren wat een mooie, klassieke look heeft door de zichtbare noesten. Wil je liever wat egaler hout, dan is thermowood ayous een goede keuze. Dit houtsoort heeft nagenoeg geen zichtbare noesten, waardoor de planken er strak uitzien. Dat past ook weer mooi bij de strakke lijnen van het Deens rabat profiel.

Deens rabat douglas Deens rabat ayous thermowood
Deens rabat douglas Deens rabat thermowood ayous

Weet jij al wat je gaat maken met Deens rabat? Wordt het een schutting, wand of gevelbekleding? Of ga je het op meerdere plekken in je tuin toepassen? Laat het ons weten en deel je projecten met ons! 

Voor meer schutting ideeën: lees onze blog!

 

Artikelen genoemd in dit bericht