close2
Houten veranda: natuurlijk & sfeervol!
BLOG ARTIKEL

Houten veranda: natuurlijk & sfeervol!

date 06 mei 2022 | Overkappingen & veranda's

De houten veranda is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is niet zo gek, want hout heeft een prachtige, natuurlijke uitstraling. Daarnaast is een veranda op zich al een mooie toevoeging aan je tuin. Want waarom zou je alleen met mooi weer genieten van het buiten zitten? Hoe fijn is het om bij slechter weer toch te kunnen genieten van een kopje koffie in de buitenlucht met uitzicht op je tuin!

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een aluminium veranda. Deze zijn strak en het materiaal gaat heel lang mee. Maar ook een houten veranda kan een mooie strakke vorm hebben en past zeker ook in een moderne tuin. En het hout, ja dat zal inderdaad minder lang meegaan dan aluminium. Maar kies je voor houten veranda, dan kies je ook voor karakter en nét dat beetje meer uitstraling door de prachtige structuur van het materiaal.

Houten veranda aan huis

Vaak zie je een houten veranda aan huis, dit wordt ook wel een aanbouw veranda genoemd. Deze overkappingen worden vastgemaakt aan de gevel van je huis. Dat is handig, want je hebt minder materiaal nodig om een aanbouw veranda te plaatsen. Daarnaast maakt het je huis ook mooier en je kunt vanuit je huis meteen doorlopen naar buiten, ook als het slecht weer is. Eigenlijk is een houten veranda aan huis een soort verlenging van je woonkamer.

Houten veranda schuin dakJe vindt bij Vandentop Tuinhout verschillende aanbouw veranda’s. Er is keuze uit een schuin dak of plat dak.

De veranda’s met schuin dak hebben een houten constructie en zijn voorzien van een oersterke polycarbonaat plaat in helder of opaal. Kies voor een veranda met helder dak om optimaal te genieten van het daglicht onder je veranda. Of ga juist voor een gefilterde lichtinval met veranda met opaalkleurig dak, wat ook de warmte van zonlicht enigszins tegenhoudt.

Houten veranda plat dakEen houten veranda aan huis met plat dak kan ook, dit oogt vaak wat strakker, maar ook robuuster. Het platte dak kan er wel voor zorgen dat het binnen wat donkerder wordt. Heb je in de aangrenzende ruimte veel ramen dan zal dat niet zoveel uitmaken.

Is het toch te donker binnen dan kun je ook onder een veranda met plat dak lichtinval creëren met een lichtkoepel, ook wel lichtstraat genoemd. Lichtstraten zijn er in verschillende afmetingen, waardoor je de hoeveelheid lichtinval zelf kunt bepalen.
Tuin veranda

Naast een houten veranda aan huis kun je ook kiezen voor een tuin veranda. Deze wordt in de tuin gebouwd in plaats van aan de gevel van je huis. Je kunt dit ook een vrijstaande veranda of overkapping veranda noemen. Maar welke naam je er ook aan geeft, de bedoeling blijft hetzelfde: een fijne plek creëren om tijdens alle seizoenen te kunnen genieten van je tuin.

Het voordeel van een tuin veranda is dat je het uitzicht zelf kunt bepalen door je favoriete plek in de tuin te kiezen. En vaak wordt een vrijstaande veranda voorzien van wanden van bijvoorbeeld Deens rabat zodat je nog meer comfort creëert. Daarnaast kun je ook praktisch denken en de overkapping veranda combineren met een berging, zodat je alle tuinspullen netjes en uit het zicht kunt opbergen.

Je kunt kiezen uit verschillende modellen voor een tuin veranda met plat dak of juist een puntdak. Een houten veranda met plat dak is vaak wat minder nadrukkelijk aanwezig in de tuin. Zoek je een houten veranda met authentieke uitstraling, dan is een kapschuur of zadeldak overkapping als tuin veranda een goede optie!

Houten tuin veranda Zadeldak tuin veranda overkapping

Douglas veranda

De meest gekozen materiaalsoort voor een houten veranda is douglas hout. Deze houtsoort is geschikt voor een veranda aan huis, maar ook voor een tuin veranda. Het grote voordeel van een douglas veranda is dat deze een lange levensduur heeft, omdat douglas hout van nature duurzaam is. Daarnaast heeft een douglas veranda een robuuste uitstraling door de mooie structuur van het hout en de vlamtekening. Het hout is ook populair vanwege de lichte, warme kleur. Die vergrijst na verloop van tijd en dat benadrukt op een prachtige manier de natuurlijke uitstraling van je houten veranda.

Een douglas veranda is er in verschillende maten en uitvoeringen. Houd je van klassiek dan is een model met overstek aan het dak een aanrader. Mag het wel wat strakker, dan zijn er ook modellen met een strakke boeiplank. 

Douglas veranda aan huis Moderne houten veranda
Klassieke veranda Berle met overstek Moderne veranda Lavik met strakke boeiplanken

Veranda op maat

Veranda op maat<span style= Een houten veranda is heel persoonlijk. In ons assortiment heb je veel keuze uit verschillende modellen en afmetingen, maar misschien zit jouw perfecte veranda er niet tussen. Geen probleem, want je kunt bij Vandentop Tuinhout ook terecht voor een veranda op maat!

Onze adviseurs luisteren graag naar je wensen en maken op basis daarvan een passende offerte voor jouw veranda op maat. En we kunnen je ook volledig ontzorgen door de montage voor onze rekening te nemen. Zo hoef je alleen nog maar na te denken over wat je wilt en zorgen wij ervoor dat je binnenkort tijdens alle seizoenen kunt genieten van jouw tuin. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak.