close2
Hoe hoog mag een schutting zijn?
BLOG ARTIKEL

Hoe hoog mag een schutting zijn?

date 13 januari 2023 | Algemeen, Schuttingen

De algemene regels voor de hoogte van een schutting zijn: maximaal 2 meter hoog in de zijtuin of achtertuin en maximaal een meter hoog in de voortuin. We raden je wel aan om altijd even na te gaan bij jouw gemeente of er nog uitzonderingen zijn.

Hoogte schutting voortuin

Wil je een schutting in de voortuin plaatsen? De algemene regel is dat de schutting in je voortuin maximaal 1 meter hoog mag zijn. Er zijn veel soorten houten tuinhekken met een standaardhoogte van 1 meter die je dus perfect als schutting in je voortuin kunt plaatsen. In plaats van tuinhekken, kun je ook kiezen voor een laag tuinscherm van 90 cm hoog. Deze lage schuttingen zijn met veel en weinig doorkijk leverbaar, zodat je zelf kunt kiezen wat bij jouw tuin past.

Hoogte schutting zijtuin

Voor een schutting rondom de zijtuin van een hoekwoning kunnen per gemeente andere voorwaarden gelden per gemeente. Bovendien is het belangrijk om te checken wat er als zijtuin beschouwd wordt, vaak is dit het deel van de tuin tot aan de rooilijn van de voorgevel. Meestal kun je op de website van jouw gemeente eenvoudig zien welke specifieke regels er gelden voor jouw tuin. 

Houten schutting met betonpalen Composiet schutting met betonpalen

Heb je een vergunning voor een schutting plaatsen nodig?

Als je een schutting plaatst die voldoet aan de regels die gelden binnen jouw gemeente dan heb je geen vergunning nodig. Het is wel belangrijk om te overleggen met je buren over de schutting, omdat deze tussen de tuinen komt te staan en jullie er beiden tegenaan moeten kijken. En als je samen besluit de schutting op de erfgrens te plaatsen, dan zijn jullie ook gezamenlijk eigenaar en delen de kosten. Dat scheelt dus in de aanschafkosten. En samen de schutting plaatsen kan ook best gezellig zijn! Zie je dat niet zitten? Dan kun je bij ons ook gebruikmaken van onze montageservice.

Kies je voor een schutting op jouw eigen grond, dan mag je zelf bepalen hoe jouw schutting eruit ziet, maar zijn ook alle kosten voor jouw rekening. Daarnaast is het handig om wel te overleggen met je buren, zodat je een goede verstandhouding houdt. Ook kunnen de buren dan alsnog bepalen om zelf ook een schutting op hun eigen grond te plaatsen. Daarvoor hebben ze geen toestemming nodig.

Hardhouten schutting Zwarte schutting Zweeds rabat

Samen met de buren een schutting kiezen

Een schutting plaatsen samen met de buren is handig omdat het de aanschaf van een erfafscheiding goedkoper maakt voor beide partijen. Bovendien heb je bij Vandentop Tuinhout zoveel keuze in soorten schuttingen dat er vast een schutting is die bij jullie past.                                                                                   

Gebruik onze keuzehulp en ontdek welke tuinafscheiding het beste bij jouw tuin past.

Showtuin schuttingen

Vind je het lastig om online een keuze te maken? Kom dan gerust langs bij een van onze vestigingen! We helpen je graag met meer informatie en deskundig advies. In onze showtuin vind je ook veel voorbeelden zodat jullie schuttingen van dichtbij kunnen bekijken om te zien of het bij je smaak past.