close2
Overkapping aan schutting maken
BLOG ARTIKEL

Overkapping aan schutting maken

date 10 februari 2023 | Overkappingen & veranda's

Het is zomer, de zon schijnt in de tuin en je staat voor een dilemma: blijf ik binnen in de koelte zitten of ga ik toch de tuin in om van het lekkere weer te genieten? Zeker wanneer schaduwplekken ontbreken kunnen deze dagen lastig uit te houden zijn, terwijl dit nergens voor nodig is! Door een overkapping tegen de erfgrens te plaatsen kan je zelfs in een kleinere tuin een relaxte zitplek creëren, waarmee je ook op die hete zomerdagen heerlijk van jouw tuin kan genieten. Benieuwd naar hoe je een schutting met overkapping in de tuin kan toepassen? In deze blog lees je onze tips en aandachtspunten!

Schutting met overkapping kiezen

Door een overkapping tegen een schutting te plaatsen bespaar je veel ruimte in de tuin vergeleken met een losstaande overkapping. Dit biedt daarom uitkomst voor kleinere tuinen, of wanneer je simpelweg ruimte wil besparen. Bij het kiezen van de juiste overkapping voor jouw tuin zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden:

Grootte van overkapping aan schutting

Hoe groot de overkapping tegen de schutting gaat worden hangt voornamelijk af van waar deze voor gebruikt gaat worden. Dient de overkapping puur voor een stukje schaduw? Dan kan een kleine overkapping aan de schutting al voldoende zijn. Wanneer je van plan bent de overkapping in te richten tot een uitgebreide zithoek waar je met een grote groep kan zitten heb je een stuk meer ruimte nodig. Om zeker te weten dat je voldoende ruimte hebt is het handig om een situatieschets te maken. Aan de hand hiervan kan je de juiste materialen inkopen!

 

Kapschuur overkapping tegen erfgrens
Kapschuur overkapping tegen schutting

Materiaal en uitstraling overkapping

Overkappingen zijn er in veel soorten en materialen. Zo geeft een terrasoverkapping van aluminium een hele andere uitstraling dan wanneer je een houten overkapping op de erfgrens zet. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de praktische eigenschappen zoals gemiddelde levensduur, benodigde onderhoud en prijs van een materiaalsoort, maar ook de uitstraling van de overkapping is van belang! Als je bijvoorbeeld de overkapping tegen een schutting van douglas hout zet, zorgt een overkapping van dezelfde houtsoort voor een mooi gelijke uitstraling. Of kies juist voor een groot contrast tussen de kleur van de schutting en overkapping, zodat deze extra opvalt in de tuin.

Locatie van de overkapping

Om de plek van de overkapping te bepalen zijn er een aantal factoren waar je rekening mee kan houden. Kijk bijvoorbeeld goed naar waar de zon veel schijnt zodat je op de juiste plek een schaduwplek kan maken. Ook is het goed om van te voren na te gaan wat je vanuit het huis wil blijven zien van de tuin, zodat de overkapping dit zicht niet belemmert. Net als bij het kiezen van de grootte, kan het helpen om een situatieschets te maken waarbij je de hele tuin en het huis meeneemt. Zo weet je zeker dat de overkapping op de ideale plek tegen de schutting komt te staan!

Schutting met overkapping
Houten overkapping tegen schutting

Regels overkapping erfgrens

Wanneer je een houten overkapping op de erfgrens plaats zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Zo mag over het algemeen een overkapping waar je geen vergunning voor aanvraagt maximaal 3 meter hoog zijn. Dit kan echter wel verschillen per gemeente en raden wij aan om altijd de specifieke regels binnen jouw gemeente te raadplegen. Daarnaast mag je de overkapping alleen tegen de schutting maken wanneer de schutting van jou alleen, of van jou en je buren is. Als de schutting volledig in het bezit van de buren is, kan het voorkomen dat de overkapping op verzoek van de buren aangepast of weggehaald moet worden. Het is in ieder geval altijd handig omwonenden op de hoogte te brengen van jouw tuinplannen om de kans op klachten te verkleinen.

Door een overkapping tegen de schutting te plaatsen zorg je op een ruimte-efficiënte manier voor een heerlijke schaduwplek in de zomer! Door van te voren goed na te denken over waar je de overkapping plaatst en hoe deze eruit gaat zien in de tuin zal je hier nog lang van genieten. Benieuwd naar de mogelijkheden van jouw tuin of heb je nog brandende vragen? Kom gerust langs bij onze vestiging in Barneveld of neem contact met ons op, dan helpen wij je graag verder!