close2
Zwevende overkapping maken
BLOG ARTIKEL

Zwevende overkapping maken

date 03 februari 2023 | Overkappingen & veranda's

Lekker genieten van je tuin is met een houten overkapping of veranda nog gemakkelijker, omdat je ook bij regen buiten kunt zitten. En met een kacheltje erbij is het ook op wat koudere avonden gezellig en comfortabel om buiten een drankje te doen.

Wil je graag een overkapping die niet teveel ruimte inneemt? Dan is een zwevende overkapping de ideale oplossing. Een zwevende overkapping maken is relatief eenvoudig omdat je minder materiaal nodig hebt dan bij een vrijstaande tuinoverkapping. We geven je graag wat tips en ideeën voor het maken van een zwevende overkapping.

Overkappingdak met zwevend effect

Voor een zwevende overkapping heb je in ieder geval een stevige muur nodig. Hiervoor is de gevel van je huis vaak prima geschikt. Houdt er wel rekening mee dat een overkapping aan huis extra gewicht is voor de muur dus ga van tevoren na of de gevel dat aankan. Je bevestigt een zware balk aan de muur die het dak aan die kant gaat dragen.

Een overkapping volledig zwevend maken is best lastig, omdat je dan moet zorgen dat de muur van het huis het gehele dak draagt. Hiervoor is een stevige constructie van schuine balken nodig. Ons advies: maak het jezelf iets makkelijker en kies voor een dak dat je met een paar palen ondersteunt. Als je kies voor een licht dak en smalle palen, dan heb je ook het effect van een zwevende overkapping die subtiel aanwezig is, maar wel maximaal zorgt voor nog meer tuinplezier!

Zwevende overkapping Overkapping met zwevend effect

Lichtdoorlatend dak overkapping

Wil je een maximaal zwevend effect, dan raden we je aan om een lichtdoorlatend dak te gebruiken. Hierdoor ziet de constructie er subtieler uit en je geniet bovendien optimaal van lichtinval. Daarnaast heeft de lichtinval als voordeel dat het binnen in de aangrenzende ruimte niet te donker wordt. Bij een overkapping met dicht dak is dat wel zo, daarom is een overkapping met lichtdoorlatend dak ook ideaal als je een tussenwoning hebt.

Voor een lichtdoorlatend dak hebben wij verschillende opties in ons assortiment dakbedekking, zoals heldere golfplaten en polycarbonaat platen. Een heldere golfplaat is de meest voordelige optie voor een zwevende overkapping.

Wil je graag een sterker dak dan kun je ook kiezen voor een heldere polycarbonaat plaat. Deze zijn lichtdoorlatend en bovendien zeer sterk, zelfs 250 keer harder dan glas! Wil je graag wel genieten van de lichtinval, maar dan subtieler, dan kun je ook kiezen voor een opaalkleurige polycarbonaat plaat. Dankzij de opaal kleur is de lichtdoorlating 40% waardoor het daglicht wat meer gefilterd wordt.

Zwevende overkapping bouwen

Het maken van een zwevende overkapping is relatief eenvoudig met onze polycarbonaat platen, omdat we deze leveren inclusief bevestigingsmaterialen om het dak aan de muur te bevestigen. Alleen de houten constructie moet je nog zelf erbij bestellen. Dat is prettig, want hierdoor kun je zelf kiezen hoe subtiel de uitstraling van je overkapping wordt. Kies bijvoorbeeld voor een strakke vormgeving met smalle palen of juist toch wat robuuster met dikke palen en schuine schoren. Zo maak je je zwevende overkapping helemaal naar jouw wensen!
En wil je wel graag een overkapping met houtconstructie om te plaatsen? Kies van voor onze gevelveranda Lunde van polycarbonaat en een constructie van douglas hout.

Overkapping op maat

Vind je het lastig om zelf een zelf een zwevende overkapping te maken? Geen probleem, want bij Vandentop Tuinhout kun je ook terecht voor een overkapping op maat. Neem een kijkje bij ons assortiment overkappingen en kom gerust langs bij een van onze vestigingen zodat we je advies op maat kunnen geven.