close2
Zelf overkapping maken van douglas hout - stappenplan
BLOG ARTIKEL

Zelf overkapping maken van douglas hout - stappenplan

date 28 februari 2024 | Algemeen, Overkappingen & veranda's

Lekker buiten zitten zonder dat je last hebt van de regen? Dan is zelf een overkapping maken dé oplossing. Een mooi voorbeeld is een Douglas overkapping, vanwege de robuuste uitstraling van Douglas hout. Je vindt hier alle informatie om zelf deze prachtige Douglas overkapping te bouwen. Met uitleg over alle materialen om een overkapping te maken en hoe je deze moet toepassen.

Heb je vragen over zelf een overkapping bouwen, neem dan gerust contact met ons op of kom langs bij onze vestigingen

Gebruik onze keuzehulp en ontdek welke overkapping het beste bij jouw wensen past.

In het onderstaande stappenplan voor het maken van een Douglas overkapping zie je voorbeeldafbeeldingen met daarin de materialen benoemd. Naast de afbeeldingen vind je linkjes, waarmee je automatisch bij de uitleg  over het betreffende onderdeel van de douglas overkapping terechtkomt. 

 

Douglas overkapping maken: DE CONSTRUCTIE

De eerste stap bij een overkapping bouwen:  betonpoeren

Als je zelf de overkapping gaat maken, dan is een goede basis belangrijk. Deze maak je door betonpoeren te plaatsen waar de palen (ook wel staanders genoemd) op komen te staan. De poeren voorkomen dat het hout in aanraking komt met de grond, waardoor er geen vocht in het hout kan trekken. Dit zorgt voor een langere levensduur van de palen.

Voordat je een betonpoer plaatst, kun je het beste onderin het gat een betontegel leggen. Hierdoor wordt de druk op de grond onder de betonpoer wat verdeeld. Na het plaatsen van de poer op de tegel kun je in het gat ook nog snelbeton storten voor maximale stevigheid en om te voorkomen dat de poer verschuift tijdens het overkapping bouwen.

Zelf overkapping bouwen met verstelbare betonpoeren

De betonpoeren zijn verstelbaar, dat is handig, want hierdoor kun je tijdens het bouwen van de overkapping de constructie waterpas zetten als er correctie nodig is. Zorg er wel voor dat de paal 5 tot 10 mm boven de poer blijft, zodat er geen vocht in het hout kan trekken. Ga je wanden in de Douglas overkapping maken, dan adviseren wij om tussen de betonpoeren betonbanden te plaatsen als onderconstructie. Ook dit voorkomt dat er vocht in het hout trekt. Als de poeren eenmaal op de goede plaats zijn gezet kun je beginnen met het plaatsen van de palen (ook wel staanders genoemd).

Palen voor een douglas overkapping

De palen die je gebruikt bij het plaatsen van een douglas overkapping, noemen wij ook wel staanders. Ga je een douglas overkapping maken, dan zijn douglas palen met grote afmeting oftewel kopmaat nodig. Kies bijvoorbeeld voor douglas palen 12x12 cm, 15x15 cm of 20x20 cm.

Bij een tuinoverkapping tot een breedte van 4 meter zijn palen met een kopmaat van 12x12 cm of 15x15 cm het mooiste. Ga je een overkapping bouwen die breder is dan 4 meter, dan zijn palen met een kopmaat van 15x15 cm of 20x20 cm geschikt om de constructie van de overkapping te maken. 

Paal op betonpoer van douglas overkapping maken

Voor het bevestigen van de paal op de betonpoer, moet je onderin de paal eerst een gat boren voor het draadeind van de betonpoer. De doorsnede van dit gat is afhankelijk van de doorsnede van het draadeind op de betonpoer: is dit 24 mm dan moet het gat 26 mm zijn, als de doorsnede van het draadeind 16 mm is, dan moet het gat 18 mm worden.

Bij de betonpoer zit een metalen plaat met vier schroefgaten en een moer. Je schroeft de plaat onderaan de paal en dan draai je de moer op de gewenste hoogte op het draadeind.
Tenslotte schuif je de kolom over het draadeind richting de poer. Door de metalen plaat onderaan de kolom, kan deze niet doorzakken. Belangrijk is om de paal 5 tot 10 mm boven de poer te plaatsen, zodat er geen contact is met de grond en er geen vocht in het hout kan trekken.

Douglas overkapping maken: DAKCONSTRUCTIE

Hieronder vind je het stappenplan om de dakconstructie voor jouw tuinoverkapping te maken. 

Afschot dak van een Douglas overkapping maken

Voordat je hiermee aan de slag gaat, moet je bedenken waar de afvoer komt te zitten en afschot maken op het dak. Door het afschot stroomt het regenwater richting de afvoer en blijft niet op het dak staan. Het afschot van je Douglas overkapping stel je in door de betonpoeren zo te verstellen dat het dak naar de juiste kant iets afloopt. Dit afschot is aan de buitenkant van de overkapping wel te zien, omdat je steeds per paal de poer iets lager verstelt.

Een mooiere oplossing is om bij je douglas overkapping het afschot te maken met de palen. JJe kiest dan een zijde die de hoogste moet zijn. Daarna maak je richting het afvoerpunt de palen steeds iets korter. Wij adviseren een afschot van ongeveer 0,5 cm per meter. Het dak van de overkapping loopt dan schuin, maar je gaat later nog een boeiplank (boeideel) monteren. Als je deze waterpas plaatst, is het verloop van de palen en dus het afschot aan de buitenkant niet meer zichtbaar.

Ringbalken voor een douglas overkapping

Ga je een douglas overkapping maken, dan zijn ook stevige douglas balken nodig die de palen met elkaar verbinden: ringbalken. Deze kun je met verschillende houtverbindingen aan elkaar en de palen bevestigen. Verderop vind je een voorbeelduitleg van een houtverbinding die je kunt gebruiken bij een douglas overkapping maken. De juiste dikte van de ringbalk bij een overkapping maken, wordt bepaald door de afstand die overbrugd moet worden. Wij rekenen met 5 centimeter dikte per meter die overbrugd moet worden. 

Een voorbeeld: je gaat een overkapping bouwen met een dakconstructie die 3 meter moet overbruggen. Dan heb je een balk nodig van 3 x 5 centimeter dus 15 centimeter dik. Vervolgens kijken we naar wat er qua verhouding het mooiste uitziet. Voor een paal van 15x15 cm adviseren wij dan een overkapping maken met ook ringbalken van 15x15 cm.

 


Houtverbinding voor een douglas overkapping maken

Bij een douglas overkapping maken, zijn er verschillende houtverbindingen mogelijk. Wij kiezen voor de halfhouts verbinding. Hiervoor worden op iedere hoek van de ringbalk inkepingen gemaakt.

Een voorbeeld van afmetingen: de diepte van de inkeping is hetzelfde als de kopmaat van de ringbalk, dus bij een balk van 15x15 cm is de diepte ook 15 cm. De hoogte van de inkeping is de helft van de kopmaat, bij een balk van 15x 15 cm is de hoogte dus 7,5 cm. Als je dit bij de andere balk gespiegeld maakt, passen de ringbalken op de hoek in elkaar en kunnen ze gemonteerd worden zoals je op onderstaande tekening ziet.

Door een halfhouts verbinding te gebruiken bij een Douglas overkapping maken, maak je een stevige constructie. Voor maximale stevigheid kun je de verbinding eerst lijmen met bruislijm en vervolgens van bovenaf vastschroeven met lange schroeven, bijvoorbeeld schotelkopschroeven. Hierdoor vermindert de kans op vervormen of kromtrekken van de constructie.
De houtverbindingen kunnen van bovenaf door de balken in de paal geschroefd worden. Zorg er wel voor dat minimaal 10 centimeter van de schroef in de paal komt.

Douglas gordingen in de overkapping maken

Voor een goede dakconstructie van je tuinoverkapping zijn gordingen nodig. Dit zijn douglas houten balken die over de diepte van de overkapping tussen de ringbalken worden gemaakt. Voor een goede draagconstructie moet je bij de overkapping bouwen rekening houden met gordingen die een ‘hart op hart afstand’ hebben van 60 cm. Dat betekent dat de afstand van het hart (het midden) van de ene gordingbalk naar het hart van de volgende gordingbalk 60 cm moet zijn.

Een voorbeeld: Voor de dikte van de gording rekenen wij weer met 5 cm per te overbruggen meter. Bijvoorbeeld: bij een overbrugging van 3 meter gaat het dan om een dikte van 5 x 3 is 15 cm. Omdat het mooier is om een gordingbalk toe te passen die smaller is, raden we in dit geval bij een overkapping maken een balk aan met een kopmaat van 7x15 cm.

Je kunt de gordingen van de tuinoverkapping bevestigen door vanaf de buitenkant door de ringbalk heen in de gordingbalk te schroeven. Als later de boeiplank gemonteerd wordt, zijn deze schroeven niet meer te zien.

Omdat de gordingbalken alleen met schroeven worden vastgezet, is belangrijk dat de schroeven minimaal 10 centimeter in de gordingbalken zitten. Wi je een extra stevige overkapping bouwen, dan kun je ook de gordingen eerst verlijmen met bruislijm en daarna vastschroeven.

Douglas overkapping maken: WANDEN
 

Regelwerk van een douglas overkapping maken

De wanden voor je douglas tuinoverkapping kunt u op verschillende manieren maken. De meest gebruikte manier is het maken van regelwerk tussen de palen. Vervolgens kun je hier aan de binnen- en buitenkant planken of rabatdelen bevestigen.

Voor een douglas overkapping bouwen, is ons advies om voor het regelwerk douglas houten regels van 5x5 cm te gebruiken. Het is handig om te werken met een afstand van 60 cm tussen de regels. Je kunt dan namelijk de wand ook eenvoudig isoleren met wandisolatieplaten die een afmeting hebben van 6x120 cm.

Ga je op de wand van de douglas overkapping planken of halfhouts rabatdelen verticaal toepassen? Dan is het ook nodig om in het regelwerk horizontaal balkjes te bevestigen. Je krijgt dan een raamwerk waar je de planken stevig aan vast kunt maken. Als je dit toepast bij een overkapping maken, dan moet je ook aan de boven- en onderkant van het regelwerk een regel bevestigen.

Wij raden je aan om dit frame in zijn geheel te maken en daarna pas tussen de palen te plaatsen. Je kunt dan ook de schroeven op een mooie manier wegwerken. Overigens kun je voor dit onderdeel van de douglas overkapping verzinkte schroeven gebruiken, omdat deze niet nat zullen worden. Op onze website vind je ook alle benodigde bevestigingsmaterialen, schroeven en spijkers in de categorie IJzerwaren & onderhoud.

Na het regelwerk van de overkapping maken en plaatsen, kun je beginnen met het dichtmaken van de wanden met gevelbekleding.

Gevelbekleding Douglas overkapping maken

Ga je een overkapping bouwen met wanden, dan wil je natuurlijk ook mooie gevelbekleding. Dat kan op vele manieren met hout. Bij een douglas overkapping maken, wordt vaak gebruik gemaakt van ‘potdekselplanken’ oftewel Zweeds rabat. Deze planken vallen deels over elkaar heen (potdeksel-effect) wat een robuuste uitstraling geeft. Je kunt ook gebruikmaken van halfhouts rabatdelen, deze planken vallen in elkaar, waardoor de uitstraling van de wand veel strakker is. Potdekselplanken oftewel Zweeds rabat is verkrijgbaar in blank hout, maar ook in verschillende kleuren.

Je kunt bij een douglas overkapping de planken vastzetten met zogenaamde gevelschroeven, deze hebben een voorsnijpunt waardoor het niet nodig is om de gaten voor te boren.

Als de buitenkant van de wand dicht is, kun je wandisolatie aanbrengen. Dat is ideaal voor als je ook bij koudere temperaturen wilt genieten van de douglas overkapping. Hiervoor zijn isolatieplaten van 5 cm dik heel geschikt, omdat ze dan precies tussen het regelwerk passen.

Binnenwand douglas overkapping maken

Wil je een mooie overkapping maken, dan is ook de afwerking aan de binnenkant natuurlijk belangrijk. Je sluit dan ook meteen het isolatiemateriaal in zodat dit niet meer te zien is.
Bij een douglas overkapping maken wordt vaak gekozen voor verticaal geplaatste douglas houten halfhouts rabatplanken aan de binnenkant, deze planken vallen aan beide kanten over elkaar heen. De overlap zorgt ervoor dat het hout nog iets kan werken zonder dat er doorkijk ontstaat. Je kunt de halfhouts rabatplanken ook horizontaal toepassen.

Wil je graag een strakke wand in je tuinoverkapping, dan kunnen wij voor je ook een sponning in de palen frezen. In deze sponning kun je dan douglas houten rabatdelen met blokhutprofiel schuiven. Deze planken vallen in elkaar en vormen zo een wand met strakke uitstraling. Een douglas overkapping met dubbele wand maken, is dan echter lastig. Deze wandbekleding is dan ook meer geschikt voor als je een enkelwandige Douglas overkapping gaat maken.
 

Zelf overkapping bouwen met raamkozijn of glazen schuifwand

In plaats van een houten wand, kun je natuurlijk ook kiezen voor een overkapping maken met een raamkozijn. Dit zorgt voor meer licht onder de tuinoverkapping. Wij hebben een ruim assortiment douglas ramen en deuren voor overkappingen en tuinhuizen.

Wil je graag een Douglas overkapping maken die geheel dicht is, maar waarbij je toch naar buiten kunt kijken? Dan zijn ook glazen schuifwanden mogelijk. Belangrijk hierbij is wel dat de rails voor de glazen schuifwanden op een stabiele ondergrond worden geplaatst, betonbanden zijn hier bijvoorbeeld heel geschikt voor. Ook op de onderkant van de ringbalk wordt dan een rail geplaatst waar de glazen wand doorheen kan schuiven. Het voordeel van dit systeem is dat de schuifwanden niet ‘hangen’ in een constructie die kan vervormen, maar dat de druk volledig op de onderkant komt.
De glazen schuifwanden voor een tuinoverkapping hebben wieltjes aan de onderkant. Er zijn verschillende breedtes en hoogtes verkrijgbaar. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een offerte.

Douglas overkapping maken: PLAT DAK

 

Dakbeschot op een douglas overkapping maken

Wil je een overkapping maken met een mooi dak, dan adviseren wij om douglas dakbeschot toe te passen, ook wel douglas houten vellingdelen genoemd. Dit zijn kleine douglas rabatdelen die middels een messing en groef profiel in elkaar vallen en er gelijk een gesloten dak ontstaat (het dak is hiermee nog niet waterdicht). Dit dakbeschot kan op de gordingen bevestigd worden met nagels op rol of schroeven. Je vindt deze materialen bij Schroeven en spijkers onder de categorie houtbouw.

Wat eventueel ook gebruikt kan worden als dakbeschot bij een overkapping maken is plaatmateriaal zoals underlayment of OSB. Het dakbeschot is echter zichtbaar aan de binnenkant van de overkapping en plaatmateriaal oogt dan niet zo fraai tussen de douglas gordingen. Daarom adviseren wij douglas houten vellingdelen te gebruiken.

Plat dak isolatie op een douglas overkapping maken

Na het dakbeschot op de overkapping maken, adviseren wij ook dakisolatie aan te brengen. Bij een groot verschil in temperatuur binnen en buiten, kan condens ontstaan tussen het dakbeschot en de dakbedekking. Op het moment dat je bij de overkapping maken ook isolatie toepast, heb je daar geen last meer van. Een bijkomend voordeel is dat het geluid van bijvoorbeeld regen minder hard klinkt. De dakisolatie kan met speciale schroeven worden bevestigd op de gordingen. Deze isolatie is voorzien van een harde laag waardoor er ook overheen gelopen kan worden. Voor een overkapping adviseren wij dakisolatieplaten van 3 cm dik. Bovenop het dakbeschot, of het isolatiemateriaal als je dat toepast, komt de dakbedekking.

Mastiekschroot en dakbedekking voor douglas overkapping

Als je aan de slag gaat met een douglas overkapping bouwen, dan wil je natuurlijk dat deze een waterdicht dak heeft. Hiervoor raden wij EPDM dakbedekking oftewel EPDM dakfolie aan. Dit wordt op het hout gelijmd en hiermee maak je een douglas overkapping met waterdicht dak waar je jarenlang plezier van hebt.

Bij een dak op je overkapping maken is ook het bevestigen van een mastiekschroot (ook wel mastiekhoek genoemd) rondom op het dak belangrijk. Hierdoor wordt het platte dak een soort ‘kom’ en stroomt het regenwater niet zomaar van het dak af, maar netjes richting de afvoer. Het EPDM folie komt over de mastiekschroot op de douglas overkapping te liggen. Bij het berekenen van de hoeveelheid EPDM dakbedekking die je nodig hebt, moet je bij de lengte en breedte 50 centimeter optellen om ook de mastiekschroten te bedekken.

Bepaal tijdens de overkapping maken ook eerst nog de plek van de afvoer. Je kunt de afvoer recht door het dak laten lopen met een EPDM onderuitloop of buiten de overkapping maken met een EPDM stadsuitloop.

Zelf overkapping maken met EPDM dakbedekking

Als je de dakbedekking gaat leggen, lijm je het EPDM dakfolie op het isolatiemateriaal dat op het dakbeschot ligt en daarna op de randen. Voor het lijmen op de oppervlakte gebruik je EPDM hechtlijm, wat je alleen op het EPDM aanbrengt. Vervolgens probeer je de EPDM dakbedekking zo strak mogelijk op het dak van de Douglas overkapping te plakken. Eventuele oneffenheden kun je met een zachte bezem wegvegen, maar je krijgt deze waarschijnlijk nooit helemaal weg. Dat is geen probleem, na een maand zal het dak er uiteindelijk glad uitzien.
Vervolgens ga je de randen plakken, dit doe je met EPDM contactlijm. Je moet deze lijm zowel op het folie als op de ondergrond aanbrengen. Tenslotte is er nog EPDM kit om het folie bij de afvoer goed te plakken en ervoor te zorgen dat er geen water tussendoor kan.

EPDM totaalpakket voor douglas overkapping
Ga je een douglas overkapping bouwen en wil je EPDM als dakbedekking gebruiken? Dan kun je bij ons ook een totaalpakket bestellen met daarin EPDM folie, de contactlijm en de hechtlijm. Het totaalpakket EPDM dakbedekking is verkrijgbaar voor verschillende afmetingen, bijvoorbeeld voor een Douglas overkapping met een plat dak van 3 meter breed.

Achterbalk en boeideel op douglas overkapping maken

Nadat de EPDM dakbedekking is aangebracht kun je de randen van het dak van de tuinoverkapping afwerken met een boeideel, ook wel boeiplank genoemd. De breedte van de boeidelen is afhankelijk van de totale hoogte van de dakconstructie. Je moet hierbij rekening houden met de hoogte van de ringbalk, de dikte van het dakbeschot, isolatiemateriaal en de mastiekschroot. Een douglas plank is heel geschikt als boeideel.

Daarnaast is het mooi om een afstand te creëren tussen het boeideel en de ringbalk door er een achterbalk tussen te bevestigen. Een douglas balk van 5x7 cm is dan een goede optie.

Zinken kraal of daktrim op douglas overkapping maken

Als je de boeidelen op uw douglas overkapping hebt gemaakt, is het tijd voor het laatste deel van de afwerking van het dak. Dit kan door een daktrim of zinken kraal op het dak van de overkapping te maken. Door de afwerking is de rand van het EPDM folie niet meer te zien aan de buitenkant en heb je een mooie nette dakrand.

Ons advies is om eerst tussen de dakbedekking en de daktrim of zinken kraal een laagje EPDM kit aan te brengen, zodat ook dit deel van het dak waterdicht blijft. Vervolgens kun je de aluminium daktrim vastschroeven in de mastiekschroot. Als je ervoor kiest om een overkapping te bouwen met zinken kraal op het dak, dan kun je deze bevestigen met speciale klangen die elke 60 centimeter vastgezet worden in de boeidelen.
 

Douglas overkapping maken: ONDERHOUD EN VERLICHTING

Ben je klaar met de douglas overkapping bouwen? Dan is alleen het onderhoud nog een aandachtspunt. In principe is er weinig onderhoud nodig. Maar het hout zal onder invloed van het weer wel gaan vergrijzen en dat vindt niet iedereen mooi. Als je het vergrijzen wilt voorkomen, is onderhoud met een UV-werend middel nodig. Wij hebben hiervoor Remmers HK Lazuur in ons assortiment, dit is verkrijgbaar voor zowel douglas hout als andere houtsoorten.

Wil je een douglas overkapping maken in een bepaalde kleur? Dan kun je na de overkapping bouwen de planken ook nog voorzien van een kleur met de speciale Remmers kleurenbeits.
Tenslotte is het aanbrengen van verlichting in en op je tuinoverkapping aan te raden. Zo kun je ook in het donker genieten van je mooie douglas overkapping. Op onze website vind je een uitgebreid assortiment in-lite buitenverlichting.

Wij hopen dat deze informatie over een douglas overkapping maken je op weg kan helpen. Heb je vragen, neem dan gerust contact met ons op!