close2
Zelf een houten tuinpoort maken
BLOG ARTIKEL

Zelf een houten tuinpoort maken

date 14 april 2023 | Montagehandleiding

Iedere tuin is weer anders en vraagt om een andere uitstraling. Hoewel je online gemakkelijk een kant-en-klare tuinpoort voor jouw schutting of oprit bestelt, kan je op zoek zijn naar net iets anders voor jouw tuin. In dat geval is zelf een houten poortdeur maken een goed idee! Naast dat je zelf kan bepalen hoe je jouw tuin gaat afsluiten, is dit een voordelige oplossing. Zin om jouw houten poort zelf te maken maar geen idee waar je moet beginnen? In deze blog helpen we je op weg met de juiste voorbereidingen, een stappenplan en inspiratie!

Tuinpoort hout zelf maken

Om jouw project goed voor te bereiden, is het handig om te beginnen met een goed plan. Bedenk eerst waar de poortdeur komt te staan. Wordt deze bijvoorbeeld bevestigd aan een schutting of sluit deze de oprit af? Naast de locatie van de deur is het belangrijk om de afmetingen te bepalen. Hier kan je simpelweg de beschikbare ruimte voor gebruiken. Mocht je dit nog moeten bepalen, kijk dan naar wat er door de poortdeur heen moet kunnen. Wil je bijvoorbeeld een auto achter de poort parkeren? Dan is een dubbele poortdeur van 3 meter zeker aan te raden. Als je echter alleen de achtertuin wilt kunnen verlaten, dan is een poort van 1 meter al voldoende.

Dubbele hardhouten poort Tuinpoort zwart halfhouts rabat

Ook belangrijk: Kies de juiste houtsoort voor jouw poortdeur! Enerzijds hangt dit af van de gewenste uitstraling, anderzijds heeft de houtsoort effect op de levensduur, stevigheid en uiteindelijke prijs van de poort. Een hardhouten poortdeur is bijvoorbeeld een veelgekozen deur omdat deze gemiddeld zo’n 15 tot 20 jaar meegaat en de tuin stevig afsluit. Wel is deze houtsoort wat prijziger vergeleken met bijvoorbeeld een douglas poortdeur, die gemiddeld 10 tot 15 jaar meegaat. Daarnaast heeft hardhout een moderne, strakke uitstraling, terwijl douglas hout meer een lichte, natuurlijke look heeft. Op zoek naar een rustieke, robuuste afsluiting van jouw tuin? Ga dan voor een eiken poortdeur!

Houten tuinpoort met houten frame

Om een tuindeur met een houten frame te maken heb je het volgende nodig:

 • Houten planken;
 • Houten balken voor het frame;
 • Drie houten palen waar de deur in komt te hangen;
 • Schroeven.

Daarbij heb je in ieder geval een zaag- en boormachine nodige om alle onderdelen in elkaar te zetten. Verder kan je een meetlint, schroevendraaier en schuurpapier goed gebruiken bij dit project.

Hier is het stappenplan:

 1. Zaag de houten planken op de juiste lengte;
 2. Leg de planken voor de ene zijde op een vlakke ondergrond. Houd hierbij rekening met een plankafstand van maximaal 4 centimeter;
 3. Zaag drie gelijke stukken uit de balk en bevestig deze bovenaan, in het midden en onderaan de planken;
 4. Zaag twee gelijke stukken uit de andere balk en monteer deze schuin tussen de drie horizontale balken;

Kapschuur overkapping tegen erfgrens

Wanneer je een houten tuinpoort met houten frame maakt, kan je de deur aan beide kanten dichtmaken met planken. Voor een landelijke tuinpoort kan je de planken aan één zijde bevestigen, zodat het houten frame goed zichtbaar blijft.

Houten tuinpoort met stalen frame

Een andere veelvoorkomende manier om een houten tuinpoort te maken is met een stalen frame. Voordeel is dat je dit frame niet zelf in elkaar hoeft te zetten en je daardoor direct de planken kan monteren. Hier heb je de volgende materialen voor nodig:

 • Houten planken;
 • Stalen frame om de planken op te monteren;
 • Drie houten palen waar de deur in komt te hangen;
 • Schroeven.

Als je een tuinpoort maakt met een stalen frame, is het van belang om met een stevige boormachine te werken die het materiaal aankan. Het bevestigen gaat als volgt:

 1. Zaag de houten planken op de juiste lengte;
 2. Leg het frame op een vlakke ondergrond en schroef de planken met een boormachine vast aan het frame. Zorg hierbij voor een tussenruimte van maximaal 4 centimeter;
 3. Draai de constructie om en bevestig de planken aan de andere zijde.

Om een houten tuinpoort met doorkijk te maken bevestig je de planken tegenover de tussenruimte van de planken aan de andere kant. Wil je juist helemaal geen doorkijk? Kies dan voor rabatdelen, zoals halfhouts rabat of Zweeds rabat. Deze planken hebben een mes en groef waardoor ze mooi in elkaar vallen en een zichtdicht geheel maken.

Houten tuinpoort stalen frame detail Tuinpoort Zweeds rabat

Jouw zelfgemaakte tuinpoort ophangen

Wanneer je de tuinpoort helemaal naar wens hebt gemaakt, is het tijd om deze stevig neer te zetten. De benodigde materialen voor het bevestigen van de tuinpoort hangen af van verschillende factoren, zoals de houtsoort, de grootte van de deur en de plaats waar je de poort bevestigt. Ondanks dat blijft het principe in de meeste gevallen hetzelfde; je hangt de tuinpoort met plaatduimen en hengen aan houten staanders. Voor meer informatie over hoe je dit precies doet kan je verwijzen naar onderstaande montagehandleiding:

Montagehandleiding

Heb je nog vragen over hoe je zelf een houten tuinpoort maakt of wat opties voor jouw tuin zijn? Neem gerust contact met ons op, dan helpen we je graag! Of neem een kijkje in ons assortiment kant-en-klare tuinpoorten.