close2
Zelf een deur maken van planken
BLOG ARTIKEL

Zelf een deur maken van planken

date 20 december 2022

Een houten tuindeur is een mooie toevoeging aan je tuin door de natuurlijke uitstraling van het materiaal. Er zijn verschillende tuindeuren die je kunt kopen, maar zelf een deur maken van planken heeft ook veel voordelen. Je kunt zelf kiezen hoe de deur eruit komt te zien en het is vaak goedkoper.

Stappenplan zelf deur maken van planken

  1. De voorbereiding bij het zelf maken van een deur van planken is belangrijk. Maak een plan: bepaal de afmetingen van de deur en maak een tekening.
  2. Verzamel al het materiaal dat je nodig hebt om de deur te maken. Denk aan de houten planken, maar ook ijzerwaren zoals schroeven en spijkers, scharnieren en de sluiting van de deur.
  3. Leg het gereedschap klaar dat je nodig hebt om de deur te maken, denk aan een zaag en boormachine.
  4. Zaag de planken op maat: gebruik een zaag om de planken op de juiste lengte en breedte te zagen, afhankelijk van de afmetingen van de deur die u wilt maken.
  5. Maak de omtrek van de deur: bevestig de planken aan elkaar door ze tegen elkaar te leggen en deze vervolgens vast te spijkeren of te schroeven. Zorg ervoor dat de planken stevig aan elkaar bevestigd zijn, zodat de deur stevig en stabiel is.
  6. Wil je de planken van de deur nog afwerken, dan is het handig om dat te doen voordat je de deur gaat ophangen. Je kunt het hout bijvoorbeeld behandelen met buitenbeits of verf om de deur de gewenste kleur te geven. Een ander voordeel is dat het hout langer mee zal gaan, omdat het beschermd wordt tegen weersinvloeden.
  7. Zorg voor een stevige constructie om de deur aan te hangen. Hiervoor kun je bij ons diverse stevige houten palen bestellen. We adviseren om ook tussen de palen een balk te monteren, zodat je extra stevigheid hebt en zeker weet dat de zelfgemaakte deur goed blijft hangen.
  8. Monteer tenslotte ook de sluiting van de deur. Er zijn verschillende opties, bijvoorbeeld een deurkruk met slot. Maar je kunt ook kiezen voor een eenvoudigere sluiting met boerenklinkstel of een overslaggrendel. Je vindt alle mogelijkheden in onze categorie hang- & sluitwerk.

Deur van planken met houten frame

Ga je zelf een deur maken van planken dan is een houten frame een voor de hand liggende keuze. Het past mooi bij de houten planken en zorgt ervoor dat je deur één geheel wordt. Daarnaast heeft hout een natuurlijke uitstraling die eigenlijk bij elke tuin past. Een tuindeur met houten frame is ook minder zwaar dan een tuindeur met stalen frame.

Voor het maken van een deur van planken en een houten frame heb je naast de planken ook stevige houten balken nodig. De eerste balk zaag je in drie gelijke stukken dit worden de horizontale balken waar je de planken verticaal op monteert. Zaag dan de tweede balk in twee gelijke stukken. Deze plaats je schuin tussen de horizontale balken en dat geeft extra stevigheid aan het frame.

Hardhouten tuindeur houten frame Tuindeur hardhout met houten frame

Deur van planken met stalen frame

Wil je een deur maken van planken die extra stevig is? Dan kun je ook zelf een deur maken met stalen frame. In ons assortiment vind je ook een stalen frame voor tuindeuren. Je hebt dan een solide basis voor je tuindeur.

Het maken van een deur van planken met stalen frame gaat wat sneller dan bij een houten frame, omdat je de basis niet zelf in elkaar hoeft te zetten. Je kunt de planken van de deur meteen op het stalen frame monteren. Door zelf de ruimte tussen de planken te kiezen, bepaal je zelf hoeveel doorkijk de tuindeur heeft.

Houten deur met zwart stalen frame Houten deur met stalen frame

Tuindeur kopen

Wil je toch liever niet zelf een deur maken van planken? Geen probleem, bekijk ons grote assortiment houten tuindeuren, hardhouten tuindeuren, douglas tuindeuren en composiet tuindeuren! Er zit vast iets bij dat bij jouw wensen past. En kom je er niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag bij het vinden van de perfecte tuindeur voor jouw tuin.

Gebruik onze keuzehulp en ontdek welke tuindeur het beste bij jouw wensen past.