close2

FRAKE GEVELBEKLEDING

Wil je graag rustieke houten gevelbekleding waar je lang plezier van hebt? Dan is fraké de perfecte keuze! Deze houtsoort wordt ook wel Limba hout genoemd en komt uit Afrika. Van nature is fraké hout niet zo duurzaam, maar als het thermisch gemodificeerd wordt, gaat het net zo lang mee als hardhout! Thermische modificatie is een milieuvriendelijk proces waarbij fraké verduurzaamd wordt door middel van hitte en stoom, dus zonder chemicaliën. Het wordt daarom ook wel thermowood genoemd. Wil je meer weten over thermische modificatie? Lees dan hier meer over thermowood of bekijk alle mogelijkheden voor thermowood gevelbekleding. Frake hout is een prachtige houtsoort die een mooie vlamtekening in het hout heeft. Daarnaast komen er zogenaamde pinholes voor in het hout waardoor het een rustieke uitstraling heeft. Fraké wordt dan ook weleens vergeleken met eikenhout.

Thermo frake

Dankzij de verduurzaming met thermische modificatie is thermo frakeperfect geschikt voor gevels. De planken hebben hierdoor namelijk een licht gewicht wat het makkelijker maakt om te monteren op hoogte, zoals bij een gevel. Bovendien krijgt het door de verduurzaming een lange levensduur, je kunt dus lang genieten van frake gevelbekleding en het vervangen van de gevelplanken is de komende 25 jaar niet nodig.
Een ander voordeel van thermo frake is dat het hout door de thermische modificatie stabieler wordt. Andere houtsoorten blijven vaak ‘werken’, wat betekent dat planken kunnen uitzetten en krimpen door vocht. Dit is niet het geval bij thermo frake, omdat het minder gevoelig is voor vocht. Daardoor is de werking minimaal en kun je het bijvoorbeeld ook met minder tussenruimte monteren, wat weer zorgt voor een nog strakkere gevel.

Frake gevelbekleding profielen

Wil je graag frake gevelbekleding gaan monteren dan heb je keuze uit verschillende profielen. Er zijn channelsiding planken die een strakke vorm hebben en de gevel een rustige uitstraling geven. Daarnaast is er het double of dubbele rhombusprofiel waarbij de fraké plank aan de bovenzijde is afgewerkt met een profiel van twee smalle stroken. Dit zorgt voor een mooie gevel met een strak lijnenspel. Dat effect kun je nog iets strakker maken door te kiezen voor fraké in triple oftewel driedubble profiel. De naam zegt het al, de plank is dan afgewerkt met een profiel van drie smalle stroken. Zo krijg je nog meer en smallere lijnen op de gevel. Hierdoor ontstaat een mooi lijnenspel wat een elegante en luxe uitstraling heeft. 

Frake noir

Fraké wordt ook wel frake noir genoemd en dat komt door de kleur die ontstaat nadat het hout thermisch gemodificeerd is. Dit is namelijk een proces waarbij het hout wordt blootgesteld aan hitte en dat zorgt voor een warme, donkere kleur. Vandaar de naam frake noir. De warme kleur is erg mooi, maar vergrijst in de buitenlucht wel na verloop van tijd, zoals bij alle houtsoorten gebeurt als het buiten wordt toegepast. Je kunt de originele kleur behouden door het hout te behandelen. De vergrijzing van frake noir heeft geen invloed op de levensduur van het hout. Thermo frake gaat gemiddeld zo’n 25 jaar mee.

Je kunt bij Vandentop Tuinhout ook terecht voor zwart gespoten thermo Fraké. Hiermee krijg je een moderne, strakke gevel en heb je geen last van vergrijzend hout.

Met de keuze voor fraké, maak je ook een ecologisch verantwoorde keuze. Het frake hout gaat namelijk gemiddeld 25 jaar mee en een nieuwe boom heeft 20 jaar nodig om te volgroeien.