close2
Zweeds rabat monteren
BLOG ARTIKEL

Zweeds rabat monteren

date 13 april 2022 | Schuttingen, Montagehandleiding

Zweeds rabat wordt sinds een aantal jaar steeds vaker toegepast. We zien deze planken terugkomen in de wanden van overkappingen of tuinhuizen, maar ook als schutting of zelfs als gevelbekleding. Het fijne van de planken is dat ze beschikbaar zijn in verschillende kleuren, waardoor ze bij nagenoeg elke stijl passen.

In deze blog laten we je graag zien op welke manieren je Zweeds rabat ofwel potdekselplanken kan monteren.

Wat is Zweeds rabat?

Een Zweeds rabatplank wordt ook wel potdekselplank genoemd vanwege het profiel aan de zijkanten van de plank. Een Zweeds rabatdeel loopt taps toe, wat betekent dat de plank aan de ene kant smal is en verloopt naar een dikker gedeelte aan de andere kant van de plank. Als deze planken als wand of schutting bevestigd worden, valt de dikkere kant over de smallere kant heen waardoor de planken elkaar overlappen. Dit wordt ook wel een ‘potdeksel’- effect genoemd.

Het voordeel van het Zweeds rabatprofiel is dat het schuin loopt waardoor het water gemakkelijker van de plank afloopt wat dan weer gunstig is voor de levensduur van het hout.

Zweeds rabat schutting

Wist je dat Zweeds rabat ook nog eens ontzettend veelzijdig is? De planken kunnen namelijk op verschillende manieren geplaatst worden, waarmee ook verschillende stijlen gecreëerd worden.

Om een Zweeds rabat schutting of wand te maken is het allereerst van belang om te weten welke kleur je toe wil passen. De volgende Zweeds rabatplanken zijn beschikbaar:

Vervolgens is de keuze aan jou op welke manier de schutting geplaatst moet worden. Hieronder vind je een overzicht van de manieren waarop het Zweeds rabat toegepast kan worden als schutting

Zweeds rabat met betonpalen

De laatste tijd wordt er veel gekozen voor een hout-betonschutting. In dit geval combineer je het beste van beide werelden: beton heeft namelijk een erg lange levensduur en in combinatie met het hout heb je toch een prachtige natuurlijke schutting.

De betonpalen kunnen ook toegepast worden in combinatie met Zweeds rabat. Wil je een ruimtelijk effect creëren in tuin? Dan is het ook mogelijk om voor een onderplaat te kiezen van 224 cm breed. In dit geval zijn er rabatdelen van 220 cm nodig (de betonplaat valt 4 cm in de gleuf van de betonpalen). Naast de rabatdelen en gevelschroeven of bolkop rolnagels is er in dit geval ook regelwerk nodig: douglas balken van 5x5 cm. Deze balken worden door middel van slagpluggen aan de betonpalen bevestigd. Vergeet in dit geval ook niet een douglas balk van 5x15 cm mee te bestellen die dient als afdekregel. Dit zorgt niet alleen voor een mooie afwerking, maar beschermt het hout ook tegen regen.

zweeds rabat schutting blank met betonpalen zweeds rabat schutting zwart met betonpalen

Zweeds rabat met onzichtbare palen

Wil je optimaal genieten van het prachtige douglashout? Dan is het ook mogelijk de potdekselplanken te monteren, waarbij de palen niet zichtbaar zijn. Dit wordt veel toegepast in kleinere tuinen, aangezien er op deze manier lengte in de tuin gecreëerd wordt.

Als je de rabatplanken op deze manier wil bevestigen zijn hardhouten palen met een kopmaat van 8,8x8,8 cm nodig en plaats deze één meter uit elkaar. Deze palen en de afstand ertussen zijn nodig, om een stevige schutting te waarborgen. Daarna kan je door middel van de speciale gevelschroeven de potdekselplanken bevestigen aan de palen.

Ons advies is ook altijd een betonband van 20 cm toe te passen. Op deze manier komt het hout niet in contact met de grond, wat de levensduur ten gunste komt én onkruid heeft geen kans onder jouw schutting! Ook is het aan te raden om een balk van 5x15 cm te bestellen die dient als afdekregel.

zweeds rabat schutting

Zweeds rabat met douglas palen

Wil je een schutting die nét even anders is dan de rest? Dan is het ook nog mogelijk de Zweeds rabatplanken te combineren met douglashouten palen. In dit geval heb je de meeste keuzevrijheid: alle palen (blank, zwart, groen en bruin geïmpregneerd) kunnen namelijk met de Zweeds rabatplanken gecombineerd worden.

Kies je voor een Zweeds rabatschutting met douglas palen? Dan kun je kiezen voor palen met een kopmaat van 12x12 of 15x15 cm. Vervolgens is er regelwerk nodig om de rabatdelen tegen te bevestigen. Kies in dit geval voor douglas balken van 5x5 cm. Voor een stevige bevestiging kan er gekozen worden voor gevelschroeven of bolkop rolnagels. Om de schutting aan de bovenkant mooi af te werken is een afdekregel ook geen overbodige luxe. Heb je voor 12x12 cm palen gekozen? Pas dan een douglas balk van 4,5x12 cm. Is jouw keuze gevallen op een 15x15 cm paal? Kies dan een afdeklat van 5x15 cm.

Ons advies is ook altijd een betonband van 20 cm toe te passen. Op deze manier komt het hout niet in contact met de grond, wat de levensduur ten gunste komt én onkruid heeft geen kans onder uw schutting!

zweeds rabat schutting met douglas palen

Halfhouts rabat bevestigen

Wil je liever een schutting met verticale planken? Kies dan voor douglas halfhouts rabat. Deze planken zijn in dezelfde kleuren beschikbaar als de Zweeds rabatplanken, waardoor je oneindig kan combineren.

Ook voor het monteren van halfhouts rabat geldt dat dit op dezelfde manier kan als het Zweeds rabat. Dat wil zeggen: met betonpalen, met onzichtbare (hardhouten) palen óf met zichtbare douglas palen. In dit geval is er wel extra regelwerk over de lengte nodig, aangezien de planken verticaal gemonteerd worden.

halfhouts rabat schutting zwart halfhouts rabat schutting met douglas palen

Zweeds rabat bevestigen

Voor de montage van Zweeds rabat én halfhouts rabat zijn er handige gevelschroeven. Voor een stevige bevestiging schroef je in het dikkere gedeelte van de plank. De gevelschroeven zijn daarbij ideaal, omdat de kop mooi in het hout verzinkt. Hierdoor zijn de schroeven nauwelijks nog zichtbaar. Bovendien zijn er gevelschroeven in RVS, met zwarte kop voor zwarte en antracietkleurige planken en ten slotte schroeven met gouden coating: geschikt voor bruine planken.

Daarnaast is het ook mogelijk de potdekselplanken te bevestigen met een tacker. Hier zijn speciale nagels voor beschikbaar die voorzien zijn van mooie bolkop. De nagels zijn in dit geval wel zichtbaar, maar zijn vanwege hun bolle kop erg esthetisch en maken jouw schutting prachtig af!

Op zoek naar meer schutting ideeën? Lees verder in deze blog!