close2
Zelf een tuintafel maken
BLOG ARTIKEL

Zelf een tuintafel maken

date 11 januari 2023

Niets is lekkerder dan met de ochtendzon aan een houten tuintafel van je koffie te genieten. Oké, één ding misschien, wanneer je deze houten tuintafel zelf maakt! Daarnaast heb je zo op een voordelige manier een houten tafel op maat in de tuin staan, waarmee je veel kanten op kan. Ga je bijvoorbeeld voor een houten eettafel waaraan je kan werken of wat drinken, of gebruik je jouw creatie als plek om met een groep uitgebreid te dineren? Welke kant je ook op gaat, in deze blog vind je een stappenplan met tips die je kan gebruiken bij het zelf maken van de juiste houten tafel voor jouw tuin!

Hout voor tuintafel

Er zijn meerdere houtsoorten geschikt om een tuintafel van te maken. Welke houtsoort het best bij jou past hangt van een aantal dingen af, zoals uitstraling, budget, gebruik en gewenste levensduur. Zo kun je bijvoorbeeld met hardhout een stevige tafel met een warm bruine uitstraling maken. Voor een robuuste, landelijke uitstraling is een eiken tuintafel een prachtige optie. Eikenhout is daarnaast een sterke en duurzame houtsoort, waardoor je een stevige tafel krijgt die lang mee gaat. Wanneer je een tuintafel van eikenhout maakt is het wel slim om hier een vaste plek voor te hebben, aangezien deze houtsoort erg zwaar is en je deze niet al te vaak wil verplaatsen.

Een andere populaire houtsoort voor tuinmeubelen is douglas hout! Net als eikenhout en hardhout is dit een duurzame houtsoort waar je lang van kan genieten. Wel zal een tuintafel van douglas hout voordeliger uitvallen dan een van eikenhout, waardoor dit een geschikte optie is wanneer je een lager budget hebt. Verder heeft douglas hout een roze achtige kleur die naar verloop van tijd door weersinvloeden mooi vergrijst. Liever nog voordeliger uitkomen? Maak jouw houten tuintafel dan van geïmpregneerd grenen- of vurenhout! Dit hout is door de impregnatie geschikt om buiten toe te passen.

Douglas houten tuintafel Douglas picknicktafel

Houten tuintafel benodigdheden en tips

Naast dat het belangrijk is om een keuze te maken welke houtsoort je gaat gebruiken, is het handig om te kijken naar welke afmetingen je nodig hebt. Allereerst bepaal je met hoeveel mensen je aan de tafel wil gaan zitten. Wil je bijvoorbeeld een houten tuintafel voor 6 personen, dan is een tafelblad van 2 tot 2,5 meter lang voldoende. Verder is het goed om te kijken naar de ruimte die je hebt in de tuin of op je terras. Zeker als er stoelen bij de tafel komen en je speling wil overhouden om rond de tafel te lopen neemt de tuintafel al snel veel ruimte in. Komt jouw tuintafel onder een overkapping te staan? Kijk dan goed welk formaat past. Lees in deze blog meer over hoe je jouw overkapping kan aankleden met een tafel en andere overkapping accessoires.

Ook de breedte van het tafelblad hangt van de toepassing af. Je kunt de tafel namelijk al een stuk smaller maken wanneer je van plan bent aan één kant van de tafel te zitten in plaats van aan allebei de kanten. Daarnaast kan het uitmaken waar je deze voor wilt gebruiken. Zo heb je aan een bredere tafel ruimte om met een grotere groep uitgebreid te dineren of om een bordspel te spelen.

Om een houten tuintafel te maken heb je in ieder geval de volgende materialen nodig:

  • Het hout.
  • Een boormachine.
  • Bevestigingsmateriaal zoals schroeven, spijkers of lijm.

Verder kan het handig zijn om een zaag, schuurpapier en eventueel verf of lak in huis te hebben. Dit hangt er vanaf of het hout in de gewenste maat verkrijgbaar is en of het al de juiste afwerking heeft.

Stappenplan houten tuintafel maken

Hoewel de precieze stappen kunnen verschillen per plan, kan je dit raamwerk gebruiken voor het zelf maken van jouw houten tuintafel:

Stap 1: Maak een ontwerp van de tuintafel en bepaal de afmetingen en materialen die je nodig hebt.

Stap 2: Zorg dat je al het benodigde hout en overig materiaal binnen hebt, zaag dan het hout op maat voor het tafelblad en de poten.

Stap 3: Bevestig het tafelblad stevig aan de poten van de tafel door gebruik te maken van schroeven of lijm.

Stap 5: Schuur de tafel glad met schuurpapier om eventuele oneffenheden weg te halen.

Stap 6: Breng eventueel verf of lak aan om het hout een beschermlaag en de gewenste kleur te geven. Laat het hout daarna drogen zoals aangegeven op de verpakking van de verf of lak.

Stap 7: Geniet van jouw zelfgemaakte tuintafel!

Houten tuintafel zelf maken Tuintafel zelf maken

Tuintafel zelf maken of kopen?

Al met al kan het afhankelijk van je wensen nog een aardige klus worden om zelf een tuintafel in elkaar te zetten. Je kan daarom ook kiezen voor een kant-en-klare tuintafel of picknicktafel uit ons assortiment! Vind je toch niet helemaal wat je zoekt? Je kan altijd contact met ons opnemen om jouw wensen te bespreken, we helpen je graag!