close2
Zelf een pergola maken
BLOG ARTIKEL

Zelf een pergola maken

date 23 december 2022

Een pergola is een prachtige toevoeging aan de tuin, die niet alleen een leuke uitstraling geeft, maar ook nog functioneel is! Met een houten pergola kan je al erg veel kanten op, waardoor er voor iedere tuin wel een passende oplossing is. In deze blog gaan we dieper in op houten pergola's, hoe je zelf een pergola maakt en geven we je enkele tips hoe je de pergola de perfecte uitstraling geeft voor jouw tuin.

Houten pergola voorbereiden

Als je zelf een houten pergola wilt maken, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Aangezien een pergola in de tuin met veel weersomstandigheden te maken krijgt, is het belangrijk om te kiezen voor duurzaam, stevig hout, zoals eiken- of douglas hout. Daarnaast is het van belang de houten pergola goed te onderhouden met beits zodat deze jarenlang meegaat. 

Voordat je aan de slag gaat is het handig om een goed plan te maken. Denk bijvoorbeeld aan waar de houten pergola komt te staan en wat de afmetingen moeten zijn. Het kan goed helpen om hier een tekening bij te maken, zodat je precies kan zien hoeveel hout je nodig hebt. Aan de hand daarvan kan je het hout voor de pergola inkopen.

Zoals hierboven al genoemd is een pergola van eikenhout of douglas hout een duurzame keuze die lang mee zal gaan. Hierbij gaat eikenhout langer mee dan douglas hout, alleen zal een pergola van douglas hout voordeliger uitvallen. Een ander belangrijk verschil tussen deze twee houtsoorten is de uitstraling. Zo heeft eikenhout een rustieke uitstraling die extra benadrukt wordt door de lichte vervorming en scheurtjes die ontstaan na verloop van tijd. Douglas hout heeft juist een meer uniforme structuur en is lichter van kleur dan eikenhout. Als voordeliger alternatief kan je jouw houten pergola ook van geïmpregneerd vurenhout maken. Door het vurenhout te impregneren, kan het buiten toegepast worden en is het hout beter beschermd tegen houtrot wat de levensduur verlengd.

Naast het hout heb je schroeven nodig om de houten pergola in elkaar te zetten. Deze schroeven moeten een lengte hebben van minimaal 1,6x de dikte van de palen of balken die je gebruikt. Verder heb je het volgende gereedschap nodig:

  • Boormachine;
  • Grondboor;
  • Waterpas;
  • Uitzettouw.

Om de pergola van hout stevig in de grond te zetten raden we ook aan gebruik te maken van snelbeton.

Pergola douglas hout Douglas pergola tuin

Stappenplan houten pergola maken

Wanneer je alle benodigdheden bij elkaar hebt, kun je aan de slag gaan met het bouwen van de pergola. Volg hiervoor de onderstaande stappen:

  1. Als eerste graaf je met de grondboor de gaten waar de palen komen te staan. Meet hiervoor goed uit waar de gaten moeten komen, zodat de houten palen op de juiste afstand van elkaar staan. Gebruik hiervoor het uitzettouw zodat je zeker bent van de juiste positie. Om een stevige houten pergola neer te zetten moeten de palen minimaal 60 cm de grond in en raden we aan minimaal 1 meter en maximaal 2 meter tussen de palen aan te houden.
  2. Nadat de gaten geboord zijn zet je de eerste en laatste paal van de houten pergola in de grond. Zet daarna de rest van de palen ertussen. Om een houten paal te plaatsen zet je deze in het gat en leeg je hier een zak snelbeton bij. Wanneer het beton goed verspreid is, voeg je hier een emmer water aan toe waarna het beton vanzelf zal verharden. Na ongeveer 15 tot 30 minuten staat de houten paal stevig in de grond!
  3. De laatste stap is het bevestigen van de dwarsbalken of liggers. Dit kan door de houten balken op de bovenkant of aan de zijkant van de palen vast te schroeven. Zoals eerder benoemd is het van belang dat de schroeven minimaal een lengte hebben van 1,6x de dikte van de ligger. Check hierbij met de waterpas of de houten balken mooi recht op de palen liggen.

Houten pergola ideeën

Hoewel je met bovenstaand stappenplan al een prachtige houten pergola in de tuin neer kan zetten, zijn er talloze opties om deze helemaal naar jouw stijl te maken! Een populaire toevoeging aan een houten pergola is zonwering. Naast dat dit een mooi geheel maakt van de pergola, creëer je een heerlijke schaduwplek om te zitten. Door een zonweringsdoek toe te voegen komt er wel meer gewicht op de palen en is het aan te raden dikke palen te gebruiken zodat je zeker weet dat de houten pergola met doek stevig blijft staan.

Op zoek naar een natuurlijke uitstraling? Combineer jouw houten pergola prachtig met klimplanten! Klimplanten zijn een geweldige manier om de pergola te laten opvallen en om een natuurlijke sfeer te creëren. De planten klimmen langzaam omhoog langs het hout en vormen uiteindelijk een mooi groen dak waaronder je in de schaduw kan zitten. Voor een mooi kleurcontrast met de groene planten is het ook mogelijk een douglas pergola van zwart hout te maken. Hierdoor springen de kleuren van de klimplant er nog beter uit!

Pergola met tuinverlichting Pergola begroeid

Houten pergola met tuinverlichting

Een andere leuke manier om je houten pergola 's avonds nog beter tot zijn recht te laten komen is met tuinverlichting! Het is de perfecte manier om meer sfeer te creëren en om ervoor te zorgen dat je kunt blijven genieten van de pergola, ook als de zon ondergaat. Er zijn zoveel verschillende opties om tuinverlichting op een houten pergola toe te passen, van wandlampen aan de houten palen tot grondspots om de pergola mee uit te lichten. Kies wat het beste bij jouw persoonlijke smaak en de stijl van je tuin past, en geniet van de prachtige verlichting die je houten pergola tot leven brengt!

Een houten pergola is een prachtige toevoeging aan iedere tuin. Je kan er veel kanten mee op waardoor je deze helemaal in jouw stijl en smaak kan maken. Ga je zelf aan de slag? Zorg dan dat je een goed plan maakt om zeker te weten dat je alle benodigde materialen hebt. Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Je kan altijd contact met ons opnemen voor advies, we helpen je graag!

 

Naamsvermeldingen foto header:
Tuinontwerp: Jacqueline Volker – StyleGardens
Fotograaf: Prachtt
Hovenier: Schaffelaar Hoveniers