Zelf tuinbank maken
Heb je een plek in je tuin waar je graag extra van wilt genieten, dan is een tuinbank ideaal. Zo kun je rustig met een kopje koffie gaan zitten en kijken naar de schoonheid van je tuin. En het voordeel van zelf een tuinbank maken is dat je iets kunt maken dat precies in jouw tuin past. Een grote of kleine tuinbank, met een hoek of juist recht: alles is mogelijk!
Douglas houten tuinbank zonder leuning | Douglas houten tuinbank met rugleuning |
Welke planken voor tuinbank?
Ga je een houten tuinbank zelf maken, dan zijn douglas planken altijd een goede keuze. Douglas is een sterke houtsoort die van nature lang meegaat. Je kunt kiezen voor onbehandeld douglas hout, maar ook geïmpregneerd douglas is mogelijk. Het geïmpregneerde hout is al voorbehandeld waardoor het langer meegaat. Maar je kunt ook gerust onbehandelde douglas planken gebruiken voor je tuinbank en deze zelf behandelen met bijvoorbeeld hk lazuur, zodat je de natuurlijke warme kleur van het douglas hout kunt behouden.
Naast douglas hout zijn er ook andere houtsoorten die je kunt gebruiken, bijvoorbeeld hardhout, geïmpregneerd vuren of eikenhout. In ons assortiment tuinhout vind je verschillende houten palen, houten planken en houten balken die je kunt gebruiken voor het zelf maken van een tuinbank.
Hoe diep tuinbank?
De afmetingen van je tuinbank kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen en hangt af van de ruimte die je hebt in de tuin. Maar hoe diep moet een tuinbank zijn? Dat is een vraag om even goed over na te denken voordat je aan de slag gaat. Je wilt natuurlijke wel comfortabel zitten. Over het algemeen kun je uitgaan van een zitdiepte van 50 cm als je lekker wilt kunnen zitten. Bedenk wel even of je ook kussens gaat gebruiken. Een dik rugkussen zorgt ervoor dat je verder naar voren komt te zitten. Je kunt dan de dikte van het kussen het beste optellen bij de standaard zitdiepte van 50 cm. Is je rug kussen bijvoorbeeld 5 cm dik, zorg dan dat je tuinbank zeker 55 cm diep is.
Tips zelf tuinbank maken & stappenplan
Waar begin je als je zelf een tuinbank wilt maken? De eerste tip ligt misschien voor de hand maar toch: een goede voorbereiding is het halve werk. Een klein stappenplan:
- Bepaal waar de tuinbank komt te staan
- Bepaal welke vorm de tuinbank moet krijgen: bijvoorbeeld helemaal recht, met een hoek erin of rondom een boom.
- Bepaal of de tuinbank een rugleuning en armleuningen moet krijgen.
- Maak een tekening van hoe de bank eruit komt te zien en schrijf hier ook de afmetingen bij of zoek online naar een tekening, er zijn veel voorbeelden te vinden.
- Kies de materiaalsoort.
- Bestel het hout en de bevestigingsmaterialen.
Zo, nu heb je beeld van jouw perfecte houten bank. Tijd om aan de slag te gaan met het zelf maken van je tuinbank! Hoe je precies gaat werken, hangt natuurlijk af van je tekening, maar grofweg kun je dit stappenplan volgen:
Stappenplan tuinbank maken
Stap 1: Zorg dat je al het gereedschap, hout, bevestigingsmateriaal op de plek hebt waar de tuinbank komt te staan. Zo voorkom je dat je straks een zware bank moet verplaatsen naar de juiste plek.
Stap 2: Zaag alle onderdelen op maat en behandel het hout als dat nodig is. Wil je het hout van de tuinbank beitsen of impregneren, doe dit dan voordat je alles gaat monteren. Dan is het hout namelijk rondom behandeld en weet je zeker dat de beits of het impregneermiddel het hout optimaal beschermt.
Stap 3: Zet nu eerst de onderconstructie van de tuinbank in elkaar, dus de poten en het zitgedeelte. Probeer het ook even uit als deze constructie in elkaar zit, zodat je zeker weet dat je tuinbank stevig in elkaar zit.
Stap 4: Maak de bank daarna volgens plan af, monteer eventuele leuningen en werk het zitgedeelte af.
Tuinbank zelf maken of kopen?
Zie je er toch een beetje tegenop om zelf een tuinbank te maken? Bekijk dan zeker ons assortiment houten tuinbanken eens. Daar vind je eenvoudige tuinbanken en luxe tuinbanken met leuningen. Maar ook boombanken, robuuste parkbanken en leuke tête-a-tête tuinbanken, kortom: keuze genoeg!